Oko 5.700 vjerovnika Agrokora postaju dioničari nove holding kompanije?

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora podržalo je nacrt strukture nagodbe, prema kojemu bi se uspostavila jednostavna centralizirana holding kompanija usmjerena na održavanje operativne profitabilnosti. Oko 5.700 vjerovnika postali bi njezini dioničari, dok bi se dio dugova otpisao, a grupa refinancirala.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak predstavio je Privremenom vjerovničkom vijeću “Prijedlog restrukturiranja nacrt strukture nagodbe”. Oni su ga podržali i tako izvanrednoj upravi dali “zeleno svjetlo” za nastavak rada na prijedlogu nagodbe.

Vjerovnici postaju vlasnici

Kako se navodi u nacrtu nagodbe, ciljevi su ponuditi vjerovnicima transparentnu, brzu i pravednu nagodbu kojom će se očuvati maksimalna vrijednost, potpuno odvojiti imovinu od naslijeđenih obveza, kao i razdvojiti stare dioničare Agrokora d.d. od nove grupe.

Namjerava se i kompletno restrukturirati stari dug kroz kombinaciju ponovno uspostavljenog duga i vlasničkih udjela, pri čemu bi vjerovnici postali novi vlasnici i preuzeli potpunu operativnu kontrolu.

Cilj je i da se na brz, jednostavan i efikasan način obavi prijenos vlasništva kojim će se održivo poslovanje staviti u ruke vjerovnika, a izlazak iz postupka izvanredne uprave provesti što je brže moguće. Predviđeni vremenski okvir od 12 mjeseci zahtijeva brzo i efikasno postupanje, navodi izvanredna uprava.

U iduća dva do tri mjeseca slijede razgovori s vjerovnicima, a nacrt strukture nagodbe mora biti podnesen Trgovačkom sudu u Zagrebu najkasnije do 10. travnja 2018. godine. Potom ga vjerovnici trebaju odobriti, a sud potvrditi.

Oko 5.700 vjerovnika i 12.000 tražbina

Izvanredna uprava poručuje i da se pri razradi prijedloga restrukturiranja koncerna moraju uzeti u obzir ograničenja aktualne situacije. Radi se o grupaciji sa 160 pravnih subjekata, od čega je 81 u Hrvatskoj, a od toga 77 u postupku izvanredne uprave, dok ih je 79 sa sjedištem u inozemstvu.

Također, tu je i oko 12.000 prijavljenih tražbina i 5.700 hrvatskih i međunarodnih vjerovnika. Vrijednost priznatih tražbina vjerovnika je oko 41,5 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost osporenih tražbina oko 16,5 milijardi kuna.

HRT-ov novinar Mladen Sirovica izvijestio je u 17 sati da se iz ambicija izvanredne uprave može se iščitati da kroz proces nagodbe maksimizira vrijednost kompanije. Znamo i da će vjerovnici na kraju nagodbe biti stopostotni vlasnici Agrokora.

Također, želi se u budućnosti funkcioniranje Agrokora maksimalno pojednostaviti, da njime upravlja svojevrsna holding kompanija u koju bi se izdvojio tzv. zdravi dio Agrokora. S druge strane, stara grupa bi ostala bez imovine i u konačnici bi završila u stečaju, odnosno likvidaciji.

Održana je i sjednica privremenog vjerovničkog vijeća koje je dalo “zeleno svjetlo” prvom nacrtu nagodbe. Nije se raspravljalo o konkretnim brojkama i otpisima dugova, kazao je Sirovica i napomenuo da izvanredna uprava želi dati konačan prijedlog nagodbe do 10. travnja.