Oko 5.000 migranata nastavlja put prema SAD-u

Oko 5.000 migranata napustilo je u subotu ujutro Ciudad de Mexico kako bi u ‘karavani’ nastavili svoj hod prema boljem životu u Sjedinjenim Državama.

Pet vlakova koji su im stavljeni na raspolaganje prevezli su svaki po tisuću migranata, uz pratnju oko tisuću policajaca, priopćila je uprava podzemne željeznice u meksičkoj prijestolnici.

Migranti su upućeni prema granici saveznog okruga Ciudad de Mexica, odakle će pješice nastaviti put do Queretara, u središtu zemlje.

Dan ranije skupina oko 1.300 migranata već je bila napustila prijestolnicu.

Pošto su od UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) uzalud tražili da im dade 150 autobusa, migranti su na svom skupu u četvrtak odlučili nastaviti put, pri čemu su se pokazale podjele glede strategije koju će nadalje primjenjivati.

Povorka je 13. listopada pošla iz grada San Pedro Sula u Hondurasu, bježeći od siromaštva i prešla je više od 1.500 km. Nakon toga su se formirane još najmanje dvije migrantske povorke. Američki predsjednik Donald Trump upozorio je na “najezdu” migranata i mobilizirao tisuće vojnika ne bi li ih zaustavio na granici.

Migranti su u subotu ujutro napustili športsku dvoranu na istoku meksičkoga glavnog grada u kojoj su proveli šest noći a zatim su se mase počele slijevati u podzemnu željeznicu koja je otvorila vrata sat ranije nego obično kako bi prevezla migrante.

Neki su u naručju nosili djecu, drugi su gurali kolica, a neka djeca su bila u pidžami.

“Razboljeli smo se od svih tih promjena temperature, ali smo odlučni da dođemo na granicu (s SAD-om) i prijeđemo je”, rekao je Wilson Alexander Mejia, 27-godišnji honduraški radnik koji putuje sam.