Oko 340 kilograma marihuane zapljenjeno na graničnom prijelazu Karasovići

Na graničnom prijelazu Karasovići zaplijenjeno 341,8 kilograma marihuane

Na graničnom prijelazu Karasovići u Konavlima u četvrtak je zapljenjeno 341,8 kilograma marihuane, koja je bila skrivena u spremištu turističkog autobusa dubrovačkih registracija, koji je bez putnika zaustavljen na ulazu iz Crne Gore, izvijestila je u petak dubrovačko-neretvanska policija.

Vrijednost zapljenjene droge na ilegalnom narko tržištu je 5 milijuna kuna, odnosno 15 milijuna kuna ‘na ulici’, rečeno je na konferenciji za novinare Policijske uprave  dubrovačko-neretvanske.

Riječ je o drugoj najvećoj zapljeni marihuane na području juga Hrvatske i ujedno najvećoj u ovoj godini.

Vozač autobusa je 40-godišnjak iz Dubrovnika, koji je jučer popodne ispitan, a tijekom dana će biti pritvoren. U četvrtak navečer je u Dubrovniku uhićena još jedna osoba koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom. Istraga se nastavlja.

Voditelj Službe kriminalističke policije dubrovačko-neretvanske PU Zoran Tikvica rekao je da je 40-godišnji Dubrovčanin vozač autobusa nervoznim ponašanjem pobudio sumnju policijskih i carinskih službenika.
 “Pregledom unutrašnjosti autobusa pronađeno je 17 zatvorenih torbi s nepoznatim sadržajem. Na upit vozaču o sadržaju odgovovorio je da je riječ o sportskoj opremi brazilske momčadi koju je dan ranije prevezao u Crnu Goru”, dodao je.

Nakon što je vozaču zapovjeđeno da otvori jednu torbu, pronađeni su paketi. Po načinu pakiranja policija je prociienila da je riječ o marihuani. “Nakon dobivenog naloga DORH-a pretragom je pronađena 21 torba s 41 paketom marihuane”, rekao je Tikvica.

Predstojnik graničnog carinskog ureda na Karasovićima Jure Ursić ocijenio je da je riječ o zajedničkom uspjehu u uvjetima otežanog rada.

PU dubrovačko-neretvanska u 15 godina imala 84 velike zapljene droge

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izvijestio je na konferenciji za novinare da su djelatnici te PU u posljednjih petnaest godina imali 84 velike zapljene opojnih droga, od čega je bilo deset zapljena s više od 50 kilograma marihuane.
“Najveća zapljena bila je 705 kilograma marihuane 2005. godine također na Karasovićima”, podsjetio je Pavličević.

U posljednjih nekoliko godina zaplijenjeno je ukupno više od 2,5 tone marihuane, 70 kilograma heroina, 14,5 kilograma kokaina i preko 40 tisuća raznih nedozvoljenih tableta, dodao je.

Načelnik Pavličević je naglasio da je u tome presudna policijska upornost, motiviranost i profesionalnost.
“To se vidjelo i u ovom slučaju, a posebno kroz suradnju s Carinskom upravom i DORH-om”, rekao je.

Načelnik granične policije Matko Klarić kazao je da je granični prijelaz Karasovići jedan od najprometnijih u Hrvatskoj.
“Od početka godine imali smo 1,6 milijuna putnika i oko pola milijuna vozila. Dnevno je to oko 20 tisuća putnika i 5 tisuća vozila”, rekao je Klarić.