Oko 20.000 umirovljenika ostaje bez besplatnog pokaza ZET-a

U javni prijevoz o trošku gradske blagajne sad će moći samo umirovljenici kojima su mjesečna primanja manja od 2500 kn.

Kada su u zagrebačkoj Gradskoj upravi prije dvije godine najavili reviziju prava na besplatni ZET rekli su da se umirovljenicima neće ukidati pravo na bespolatni pokaz. Šanse nema da se bilo što mijenja, i dalje će umirovljenici s mjesečnim primanjima manjim od 3200 kuna bez brige u tramvaje i autobuse, uvjeravala je tad Vjera Salopek, pročelnica Gradskog ureda za financije. Ipak, iz blagajne metropole pokaz će se, po novom, plaćati samo onima s primanjima nižim od 2500 kuna, piše N1

Predložena je to granica u izmjenama odluke o socijalnoj skrbi, koja bi se trebala naći pred skupštinskim zastupnicima na sjednici krajem ovoga mjeseca, a u kojoj piše i da će se onima s mirovinom od 2500 do 3200 kuna mjesečna karta za javni prijevoz sufinancirati, i to s 50 posto. 

Umirovljenici, koji će sad biti izbačeni iz gradske blagajne, jer imaju primanja između 2500 i 3200 kuna će svaki mjesec morati plaćati polovicu cijene “obične” umirovljeničke karte koja košta sto kuna. A bez prava, odnosno besplatnog pokaza, ostat će otprilike dvadeset tisuća Zagrepčana u trećoj dobi.

Grad trenutno plaća mjesečne, odnosno godišnje karte za otprilike 65 tisuća umirovljenika, što ZET-u donosi godišnji prihod od nešto više od četiri milijuna kuna. Uglavnom je, u kategoriji umirovljenika, riječ o onima koji imaju mirovine niže od 2500 kuna. Ovih ostalih, koji imaju do 3200 kuna, otprilike je trećina, neslužbeno iz Grada doznaje Večernji.

Što se samog broja umirovljenika tiče, prema statističkom ljetopisu, koji je izradio Grad, u metropoli ih je trenutačno gotovo 195 tisuća, a prosječna su im mjesečna primanja 3193 kune. Mijenja se još nešto u odluci o socijalnoj skrbi, a to je uvođenje “naknade za podmirenje troškova obvezne minimalne javne usluge prikupljanja otpada”. Ili, u prijevodu, Grad će “pokrivati” fiksni dio budućeg računa za odvoz otpada, ali samo onim Zagrepčanima koji su već korisnici naknade za troškove stanovanja. To su, pak, isti oni koji od države primaju zajamčenu minimalnu naknadu, to jest socijalnu pomoć. Hoće li se novac samo “prebaciti”, odnosno onaj koji je trebao ići za pokaze umirovljenika otići na račune za smeće Zagrepčanima na socijalnoj pomoći?

“Ne funkcionira to tako jer na umirovljenicima neće puno uštedjeti budući da ćemo prava samo djelomice ukinuti. I dalje ćemo ga trećini koja neće više imati besplatan pokaz plaćati pola”, kažu iz Grada, a na pitanje zašto se, s obzirom na to da se neće puno uštedjeti, onda uopće umirovljenicima ukida ZET kažu – svaka je ušteda dobrodošla.