Ogulin užurbano priprema gradnju retencije

HRT

Stanovnici Ogulina još saniraju posljedice poplave od prije tri tjedna. Njih stotinjak prijavilo je štete i sada slijedi izlazak komisije na teren. Istovremeno se rješavaju i imovinsko pravni odnosi oko čestica na kojima će se graditi sustav obrane od poplave.

Dosad je riješeno 60 posto, u iduća dva tjedna u Hrvatskim se vodama i županiji nadaju otkupiti svih 790 potrebnih parcela. U gradu pozivaju vlasnike zemljišta ili kuća na dogovor i kooperativnost. Bez otkupa zemljišta nema ni početka gradnje!

Selo Mirići ubuduće neće postojati. Poplavit će ga Dobra, kada se izgradi retencija. U selu je osam kuća, među njima i ova Antona Bertovića. Ponuđenu cijenu od oko 4 tisuće kuna po četvornome metru neće prihvatiti. Jako je potrebna ta retencija ali pod uvjetima da se ne gradi na našim leđima, kaže Bertović. Traži tržišnih 6 i pol tisuća kuna po kvadratu ili novi zamjenski objekt. Ne dogovori li se – Bertoviću će se kuća izvlastiti.

Ured će ovom poslu pristupiti ažurno, to i mora po zakonu, znaći, po zakonu postupci izvlaštenja su hitni i provode se bez odgode, upozorava Ines Pavlačić, predstojnica Ureda državne uprave.

Ujedinili se država, županija i grad i odlučili – što prije moraju riješiti preostalih 311 čestica i početi graditi retenciju.

Donesen je prije godinu i nešto Zakon o procjeni nekretnina. Dakle, sad su ta pravila jasno postavljena, i sigurno će biti obeštećeni na onaj način da si mogu dalje osigurati budućnost i egzistenciju, objašnjava Nataša Rahela Borovčak, Sektor pravnih i kadrovskih poslova u Hrvatskim vodama.

Najviši iznos dosad, milijun i 400 tisuća kuna, već je isplaćen za jednu kuću. Velibor Ivošević svoje je zemljište prodao za ukupno 50-ak tisuća kuna. Cijena je bila 12 kuna za livadu, a 14 kuna za oranicu, tako da, sa cijenom nismo zadovoljni, kaže.

No, bilo je, očito, i zadovoljnih, jer je 60 posto zemljišta već otkupljeno. Kako bi se postupak još ubrzao – županija je Ogulinu posudila 10 pravnika.

Čak 11 tisuća čestica treba otkupiti za izgradnju sustava obrane od poplava u Karlovcu. No proglasi li ga Vlada, kao što je obećala, strateškim projektom, to će posao znatno ubrzati.

HRT/N