Ogroman interes za “škole za život”, izbor do kraja tjedna

Blazenka Divjak i Lidija Kralj/N1

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj predstavile su u ponedjeljak rezultate Javnog poziva školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa “Škola za život”.

“Najvažnije je da naše škole uvedemo u 21. stoljeće na način da učenici budu konkurentni svojim kolegama u Europskoj uniji, a i globalno i da razvijaju vještine za 21. stoljeće. Nastavak kurikularne reforme definitivno je nužnost”, rekla je ministrica, izrazivši zadovoljstvo brojem prijava na eksperimentalni program “Škola za život”.

Istaknula je da su se na program prijavile 143 matične i 231 područna osnovna škola te 72 srednje škole. “Maksimalno smo htjeli uključiti u puni eksperimentalni program 50 osnovnih i 30 srednjih škola. To su bili naši okviri, a dobili smo triput više prijava i sad je slatka briga kako od svih tih prijava, koje su kvalitetne, izabrati 70-ak škola koje ulaze u puni obim eksperimentalnog programa”, rekla je ministrica Divjak, dodavši da će do kraja tjedna objaviti koje su škole izabrane za provedbu programa.

“Razlog za zadovoljstvo je da iz svake županije imamo prijavljene i osnovne i srednje škole, da možemo ispuniti uvjet da iz svake županije imamo barem jednu školu. Eksperimentalni program će se provoditi u 1. i 5. razredu osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. će se razredu dodati još predmeti biologije, kemije i fizike. U srednjim školama će se provoditi u 1. razredu gimnazije u svim predmetima, te u 1. razredu četverogodišnjih strukovnih škola u obrazovnim predmetima”, rekla je ministrica.

Riječ je, podsjetimo, o – kako ga predstavljaju u resornom Ministarstvu – posljednjem poglavlju pripreme kurikularne reforme koja ulazi u škole na jesen, a zadaća povjerenstva je izabrati do 80 škola, među kojima do 50 osnovnih i 30 srednjih, koje će se u idućoj školskoj godini uključiti u eksperimentalnu provedbu programa.

Nastava će se provoditi u prvim i petim razredima osnovnih škola u svim predmetima, a u sedmim razredima u nastavi fizike, kemije i biologije. Također, provodit će se u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, a u strukovnim četverogodišnjim školama u općeobrazovnim predmetima.

Iz Ministarstva su povodom objave natječaja rekli da računaju će na jesen u eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1.300 učitelja i oko 6.000 učenika, a kane obuhvatiti tri do pet posto osnovnih i srednjih škola uz ravnomjernu geografsku zastupljenost, odnosno da se uključi najmanje po jedna škola u svakoj županiji koja ima određenu informatičku zrelost.

Kurikularna reforma znači lakše torbe, rješavanje problema u svijetu tehnologije te školu za život umjesto bubanja činjenica, bila je istaknula resorna ministrica Blaženka Divjak.

Cilj eksperimentalnog programa je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava s obzirom na povećanje kompetencije učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi za motivacije njihovih učitelja i nastavnika, ističe se u projektu, za koji je osigurano 150 milijuna kuna iz tri izvora – državnog proračuna, sredstava europskih socijalnih fondova i izravne pomoći Europske komisije, prenosi N1.