Ograničava se blagdanska prodaja alkohola u Moskvi

U Moskvi će od 30. prosinca do 9. siječnja na snazi biti ograničenje podaje alkohola, rekao je za Ria Novosti čelnik moskovskog Odjela za sigurnost Vladimir Černikov.

Prodaja alkohola bit će ograničena na mjestima javnih okupljanja i u okolici festivalskih lokacija.

U Rusiji se zadnjih tjedana inače vodi rasprava o tome treba li se i kako zapriječiti prodaja alkoholnih pića vidno pijanim građanima. Neki su za, neki protiv, a neki upozoravaju da bi provedba takve zabrane naišla na niz poteškoća.

Tako Valerij Rjazanski iz Vijeća Federacije podupire prijedlog Ministarstva zdravstva za zabranu prodaje alkoholnih pića pijanim građanima, ali upozorava da bi se pritom mogle pojaviti poteškoće normativno-pravne naravi.

Ranije je Ministarstvo zdravlja predložilo izmjene saveznog zakona kojima bi se uvela nova pravila za trgovanje alkoholom, po kojima bi prodavači u dućanima, ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima mogli odbiti prodaju alkohola silno opijenim građanima.

“Podržavam tu inicijativu, samo bilo bi izuzetno složeno regulirati takav proces”, kaže Rjazanski.

Podsjeća je da se već duže vrijeme raspravlja o tome treba li pijanima osobama dopustiti ulazak u metro ili zrakoplov.

“To je pitanje konstantno na ivici konflikta”, dodao je Rjazanski.

On upozorava da je nejasno kako bi se procjenjivao stupanj opijenosti te da bi bilo teško poslati policajca ili drugu službenu osobu u sve prostore u kojima se trži piće, kako bi se zaštitilo prodavače mogućih nasrtaja odbijenih kupaca.

“Prijedlog je pozitivan, ali dvojim može li zaživjeti s obzirom na pravno-normativnu regulaciju”, kazao je parlamentarac i dodao kako smatra neophodnim objasniti i uvjeriti pijane ljude da odustanu od nabavke alkohola. (H)