Ogranak al Qaede u Maliju preuzeo odgovornost za napade u Ouagadougou

EPA/STR

Ogranak al Qaede u Maliju preuzeo je u subotu odgovornost za napade u susjednoj Burkini Faso u kojima je ubijeno 16 osoba, uključujući i osam napadača, na vojno zapovjedništvo i francusko veleposlanstvo, izvijestila je mauritanska novinska agencija Alakhbar.

Skupina za podršku islama i muslimana (Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Mulsimin – JNIM), je preuzela odgovornost za napade u petak i navela da se radi o odmazdi za francusku operaciju u Maliju, prenijela je ta agencija pozivajući se na priopćenje skupine JNIM.

Skupina koju vodi malijski Tuareg Iyad Ag Ghaly je izvela te napade na glavni stožer oružanih snaga Burkine Faso i francusko veleposlanstvo u Ouagadougou u kojima je poginulo 8 vojnika kao “odgovor na stradavanje nekoliko čelnika tijekom zračnog napada francuske vojske na sjeveru Malija prije dva tjedna”, prema tom izvoru.

Prema francuskom stožeru je 15. veljače dvadesetak džihadsta ubijeno ili uhićeno tijekom zračne i kopnene operacije francuskih snaga na skupinu Iyada Ag Ghalyja, na sjeveroistoku Malija, blizu granice s Alžirom.

Skupina JNIM je već preuzela odgovornost za napad u kojem su poginula dva francuska vojnika i jedan je ranjen 21. veljače na sjeveroistoku Malija.

U petak je u Ouagadougou ubijeno 8 članova snaga reda Burkine Faso i 12 je ranjeno.

Osam napadača je ubijeno tijekom napada. (H)