Odvjetnik Petričić: Kazna Kovačeviću od 5 godina zatvora bit će primjer za druge

Odvjetnik pretučene mlade Zadranke, Milan Petričić, izjavio je u četvrtak po izlasku iz sudnice, kako je bezuvjetna zatvorska kazna od pet godina, izrečena na zadarskom Općinskom sudu Darku Kovačeviću Daruvarcu za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnjakinje, stroga i bit će primjer za druge.

Darko Kovačević Daruvarac (31) na zadarskom Općinskom sudu proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje L. G. iz Zadra 13. lipnja prošle godine u Zadru.

Iako je tužiteljstvo tražilo da se Kovačeviću odredi kazna od 5,5 godina zatvora, sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović u četvrtak je izrekla nepravomoćnu presudu na pet godina bezuvjetnog zatvora.
Kovačević je osuđen na četiri godine i šest mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu, a deset mjeseci dobio je zbog prijetnje. Po izlasku iz zgrade suda odmah je prevezen u pritvor, gdje će biti do pravomoćnosti presude jer obje strane u postupku imaju pravo žalbe.
 “Odluka o krivnji je očekivana, a kazna je stroga, bit će primjer za druge”, kazao je novinarima po izlasku iz sudnice odvjetnik pretučene 18-godišnjakinje  Milan Petričić. 

Dodao je kako je „jučerašnji dan pokazao da se očekivala odluka o krivnji, a kazna je stvar ocjene suda“.
“Ono za što sam pohvalio medije jest da su problematizirali nasilje nad žrtvama, a pouka je puno šira od samog predmeta ‘Kovačević’ “, ocijenio je.

 Zamoljen da komentira duljinu postupka, odvjetnik Petričić rekao je kako bi „prijašnji sudac ranije završio predmet da se nije razbolio“.
 “Trajanje postupka ovisi o dokazima, kvaliteti dokaza i stavu obrane. Ako obrana prihvaća krivnju, onda je pitanje dokazivanja jednostavno”, zaključio je Petričić.
 Kovačevićev odvjetnik  Boris Radman nije htio komentirati presudu.

 Bez komentara bila je i 18-godišnja L. G., a njezina majka Ana Gurlica samo je kratko rekla: “Sud je rekao sve!”.
 Obrazloženje presude sutkinja Mitra Meštrović pročitala je iza zatvorenih vrata za većinu novinara, a zbog male sudnice prednost je dala samo televizijskim ekipama.
 Darko Kovačević Daruvarac, koji je pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.
Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.
Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.
O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.
Zbog puštanja na slobodu okrivljenog Darka Kovačevića prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio kako će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir da se u budućnosti to ne bi događalo.