Odvjetnik Mikuličić: Meni je to izgledalo kao cirkus i predstava za javnost

Komentirajući Akciju Agrokor i pravnu proceduru koja slijedi, odvjetnik Goran Mikuličić osvrnuo se na komentare nekih odvjetnika da još uvijek ne znaju što se njihovim klijentima stavlja na teret rekavši kako takva praksa nije neuobičejena.

Jednomjesečni istražni pritvor uobičajena je mjera, ali dvojbeno je treba li se u se svim slučajevima tako postupati, smatra Mikuličić.

Postoji više razloga zašto se istražni zatvor određuje. No s obzirom na veliki interes za ovaj slučaj, može se govoriti i o određenom pritisku javnosti da se osumnjičenicima odredi istražni pritvor. ‘U ovakvim predmetima pritvor se određuje jer postoji bojazan da će utjecati na svjedoke ili uništiti tragove.

No ovdje se radi o dokumentaciji koja je predmet forenzičke istrage koja traje već dugo i nije za očekivati da bi osumnjičeni mogli utjecati na forenzičare ili revizore ili uništiti neku dokumentaciju’, rekao je i dodao da bi se ovdje možda mogle primijeniti druge mjere – mjera zabrane komunikacije ili mjera kućnog pritvora. No one se kod nas rijetko primjenjuje.

Osumnjičeni u slučaju Agrokor Mislav Galić iznio je svoju obranu na ispitivanju u tužiteljstvu i porekao svoju povezanost s donošenjem financijskih odluka te je tužiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru bio zadužen za donošenje financijskih odluka.

‘Teško mi je povjerovati da su nakon šest mjeseci izvida dokumentacije tako bitni dokumenti koji bi ukazivali na odgovornost ili nedogovornost pojedinih osoba uskom krugu upravljanja Agrokorom bili nedostupni istražnim organom. Ali ne poznajem predmet’, rekao je i dodao da će se takva suradnja sigrurno cijeniti i nastavku procesa.