Povezite se

Vijesti

Održana svečana dodjela činova i pohvala u MORH-u

Objavljeno

-

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u petak, 31. srpnja 2020. godine u Ministarstvu obrane RH održana je svečana dodjela činova i pohvala pripadnicima Oružanih snaga RH i Ministarstva obrane.

Svečanoj dodjeli činova i pohvala nazočili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je i zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na promaknućima, pohvalama i nagradama. Istaknuo je kako za nekoliko dana obilježavamo 25. obljetnicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja kada je Hrvatska vojska, zajedno s redarstvenicima zadala konačan udarac neprijateljskoj vojsci. Također, ministar je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj operaciji, hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život, kao i članovima njihovih obitelji.

“U tim trenucima Hrvatska vojska i hrvatski vojnik bili su najjače oružje koje smo imali. Mnogi su tada, koji su napadali Republiku Hrvatsku, bili tehnički opremljeniji i jači od nas. Mi smo pobijedili zato što smo Hrvatska vojska, zato što smo hrvatski vojnik i vojnikinja koji voli svoju Domovinu i bori se za nju”, rekao je ministar Banožić.

Ministar je naglasio kako Hrvatska vojska danas, sudjelujući u mnogim operacijama i misijama, prima priznanja zbog svoje spremnosti. Istaknuo je kako je u budućnosti potrebno raditi na modernizaciji Hrvatske vojske, opremanju smještajnih kapaciteta, podizanju razine kvalitete kapaciteta za obuku, a sve u cilju podizanja razine uspješnosti rada.

Čestitajući promoviranima, nagrađenima i pohvaljenima, načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj, istaknuo je kako danas imamo priliku prepoznati najbolje među nama, one koji su se istaknuli radom, zalaganjem i svojim djelima.

“Danas se okupljamo uoči jednog od najvećih praznika u modernoj povijesti Republike Hrvatske, dana kada smo prije 25 godina ostvarili uvjerljivu i briljantnu pobjedu kojom smo potvrdili državnu cjelovitost, suverenitet i odbili pokušaje okupacije dijela našeg teritorija. Hrvatska je vojska nastala u Domovinskom ratu. U svega četiri godine izrasla je u moćnu borbenu silu”, rekao je admiral Hranj.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH svojim je odlukama, koje stupaju na snagu 5. kolovoza 2020. godine, u viši čin promaknuo ukupno 161 časnica i časnika Oružanih snaga RH.

Načelnik Glavnog stožera OS RH promaknuo je u viši čin 218 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga. Ministar obrane nagradio je i pohvalio 31 pripadnicu i pripadnika OS RH. Načelnik Glavnog stožera nagradio je i pohvalio 48 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.

U ovoj prigodi, brigadir Damir Šlat istaknuo je kako mu je izuzetna čast, zadovoljstvo i ponos što je sudjelovao u Oluji, a danas, 25 godina kasnije je promaknut.

“Imao sam 25 godina u trenutku Oluje i kada bi birao trenutak promaknuća u brigadira, što je vrhunac vojničke i časničke karijere, bolji trenutak od ovoga ne bih mogao izabrati”, rekao je brigadir Šlat.

Stožerna narednica Renata Sedlar izjavila je kako promaknuće za nju predstavlja vrhunac vojne dočasničke karijere: “Nakon 29 godina službe, da sam mogla birati bolji dan za promaknuće ne bih ga mogla izabrati, a to je Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.”

Vijesti

Ministar Fuchs imenovao članove Radne skupine za novu školsku godinu

Published

on

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs imenovao je članove Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. koji trebaju do 31. kolovoza te mjere razraditi i predložiti.

Ministar Fuchs donio je Odluku o imenovanju članova spomenute radne skupine u kojoj je 23 članica i članova, a za koordinatoricu je imenovao Ivanu Pavić Šimemtin iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), priopćilo je u četvrtak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Rok za donošenje mjera je 31. kolovoza, a članovi i članice radit će na sjednicama prema pozivu koordinatora te na online sjednicama.

Kako je navedeno, pripremljeni materijali razmjenjivat će se e-poštom. U Radnoj skupini su stručnjaci epidemiolozi, predstavnici agencija u sustavu obrazovanja, ravnateljskih udruga, osnivača škola i sindikata.

U Radnu skupinu imenovani su – Ivana Pavić Šimetin, Bernard Kaić, Sanja Šprem, Branimir Mihalinec, Gordana Kovač-Bluha, Igor Radeka, Nikica Mihaljević, Suzana Hitrec, Vesna Šerepac, Matilda Juričević Žigman, Živko Bulat, Sanja Urek, Igor Rukljač, Vesna Anđelić, Jasmina Havranek, Ivana Katavić, Andrijana Prskalo Maček, Tanja Sever, Zdenka Čukelj, Ivana Pilko-Čunčić, Nandor Čapo, Marijana Gojčeta i Kristina Ferara Blašković.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Zagrebački HDZ: Prijedlozi Možemo! nepotrebni, Vlada će sve raditi transparentno

Published

on

Mislav Herman, Kazimir Ilijaš

Zagrebački HDZ u četvrtak je kao nepotrebne odbacio prijedloge Platforme Možemo! o osnivanju centralne institucije za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa te neovisnog tijela za nadzor trošenja novca, “jer će Vlada čitav posao odrađivati  transparentno”.

HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Mislav Herman rekao je da se u Vladinu prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije planira osnivanje Fonda i Savjeta za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa.

Stoga, istaknuo je, formiranje tijela koje bi kontroliralo rad ostalih tijela u ovom trenutku nije potrebno.

Fond i Savjet dovoljni za adekvatnu provedbu obnove Zagreba

“Smatramo da su Fond i Savjet u potpunosti dovoljni da se adekvatno provede obnova Zagreba”, komentirao je Herman prijedlog od Možemo! da se umjesto njih šest osnuje jedna centralna institucija koja će voditi obnovu – Zavod za obnovu Zagreba i okolice, po uzoru na Dubrovnik.

Herman je rekao da će i Fond i Savjet biti neovisna tijela, te nije potrebno nikakvo neovisno tijelo koje bi nadziralo trošenje novca, što Možemo! također traži.

“Nismo protiv, ali smatramo da u ovom trenutku nikakvo neovisno tijelo nije potrebno pošto će Vlada čitav posao odrađivati u potpunosti transparentno”, ustvrdio je na konferenciji za novinare Kluba HDZ-ovih zastupnika u Skupštini.

Smatraju, tvrdi, da je prijedlog s kojim Vlada ide u proceduru daleko bolji i treba se “što prije primiti posla”, a “gomilanjem novih tijela usporio bi se proces obnove”.

Možemo! – platforma velikih želja, a malih ostvarenja

Predsjednik Kluba HDZ-ovih zastupnika Kazimir Ilijaš je platformu Možemo! nazvao “platforma želimo – platformom velikih želja, a malih ostvarenja”, prozvavši ih da nisu dobro pročitali prijedlog zakona.

“Sukladno zakonu predlaže se Fond koji se temeljem zakona potpisuje između Vlade i jedinica lokalne samouprave. Kolege bi trebale dobro pročitati prijedlog zakona da bi mogli izlaziti sa ovakvim svojim prijedlozima. Temeljem Fonda upravo se radi na transparentnosti poslovanja i financija”, ustvrdio je Ilijaš.

Dodao je da su ti, kako ih je nazvao, “aktivisti” bili prvi koji su isticali da zakon mora ići po hitnom postupku dok se Vlada, ističe, držala toga da zakon prođe svu proceduru, javnu raspravu, savjetovanje sa stručnom javnošću kako bi zakon mogao na najbolji način služiti interesima građana.

Priprema novog javnog poziva za smještaj građana čiji su domovi stradali u potresu

S obzirom da u rujnu započinje nova školska godina i studenti se vraćaju u domove, pa i u onaj u Cvjetnom naselju gdje su smješteni Zagrepčani kojima su u potresu stradali kuće i stanovi, Herman navodi kako je u tijeku priprema sadržaja i kriterija za novi javni poziv.

Na taj će se način, uvjerava, omogućiti smještaj i preostalim ljudima koji se i dalje nalaze u tom studentskom domu.

“Tako da nema straha da će dolaskom nove školske godine netko ostati bez svoga smještaja”, poručio je.

Trenutno je u SD Cvjetno naselje smješteno 307 sugrađana, od čega 84 obitelji i 85 samaca.

Herman kaže da su do današnjeg dana riješena 83 zahtjeva za najam zamjenskih stanova, 37 je u obradi, 101 je odbijen jer se radilo o žutim ili zelenim oznakama, a 103 osobe nisu podnijele zahtjev.

Govoreći o 88,9 milijardi eura iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu Zagreba, ustvrdio je kako, “kolika je snaga hrvatske Vlade u europskim centrima moći, svjedoči podatak da dosad nikada ovolika sredstava nisu bila isplaćena kao predujam”.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Capak: Od petka kafići i noćni klubovi rade do ponoći

Published

on

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da će ograničiti rad ugostiteljskim objektima pa će nakon rekordnog porasta broja oboljelih u Hrvatskoj svi kafići i klubovi od petka raditi do ponoći .

”Jučer smo objavili da epidemiolšoka služba sa sanitarnom inspekcijom ima mogućnost privremeno zavoriti klub, a danas je stožer donio odluku koja će na snagu stupiti sutra i vrijediti idućih 10 dana o ograničenju radnog vremena noćnih klubova, barova, caffea”, rekao je Capak  ispred sjedišta MUP-a za Novu TV.

Dodao je kako klubovi neće moći raditi nakon ponoći.

”Moram istaknuti nekoliko činjenica o ovih 180 novozaraženih. To je još mlađa dobna skupina nego jučer, u prosjeku 31 godina. Većina njih se može povezati s okupljanjima na Jadranskoj obali”, istaknuo je Capak.

Naglasio je kako će nadležne inspekcije nastaviti kontrolirati ugostiteljske objekte i njihov rad.

Otkrio je kako su razgovarali s odgovornima za epidemiološku situaciju u Sloveniji te kako Hrvatska neće biti na slovenskoj crvenoj listi.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije