Održana prva radionica za predstavnike odgojno obrazovnih ustanova iz Tuzlanske, Županije Posavske i Brčko Distrikta

U Orašju je, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i uz potporu Koordinacije ministara obrazovanja Županija u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku, organizirana prva radionica za predstavnike odgojno – obrazovnih ustanova na temu „Upravljanje projektima, mobilnost i konkurentnost na tržištu rada“ u okviru programa Erasmus +, e Twining.

Mario Pejić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske zahvalio je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dosadašnjoj ali i na potpori koju i ovom radionicom pruža Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini čestitala je sudionicima na dolasku i zanimanju koji su pokazali dolaskom na ovu radionicu te poručila kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu posebice projektima koji se tiču obrazovanja djece i mladih te projektima koji jačaju ljudske kapacitete hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Na radionici su sudjelovali predstavnici 11 osnovnih škola, tri srednje škole i tri dječja vrtića iz Županije Posavske, Brčko Distrikta i Tuzle.

Mr.sc. Andreja Marcetić, predsjednica Savjeta za upravljanje projektima i vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje upoznala je sudionike s važnošću razvijanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, poduzetnosti i poduzetništva, sa svrhom veće konkurentnosti i mobilnosti na tržištu rada, te povećanja samo/zapošljivosti. Sudionici su upoznati s osnovama strateških dokumenata, kao i metodologijom optimalnog upravljanja projektnim ciklusom. O Erasmus+ programu koji ove godine slavi 30 godina svoga postojanja, govorila je eTwinning ambasadorica Agencije za mobilnost i programe EU, Suzana Delić.

Posebno se osvrnula na eTwinning zajednicu učitelja koja od listopada ove godine broji pola milijuna korisnika. Sam eTwinning je izuzetno važan dio Erasmus+ programa i omogućuje korisnicima međusobno umrežavanje, otvaranje virtualnih projekata kao i stručna usavršavanja. Polaznici su se na edukaciji upoznali s procesom otvaranja projekata, načinom pronalaženja projektnih partnera te integracijom eTwinninga u Erasmus+ projekte.

Uz teorijski dio, sudionici radionice su imali prigode pripremiti svoje prve projekte iz područja njegovanja kulturne baštine, ekologije, usavršavanja vještina zaposlenika odgojno obrazovnih ustanova i zaštite od prirodnih nepogoda.

Cilj organizacije ovih radionica je, između ostalog, ostvarivanje mobilnosti zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova u svrhu usavršavanja znanja, vještina i kompetencija potrebnih za obavljanje posla u svojim matičnim ustanovama, poticanje obrazovnih stručnjaka na individualno neformalno stručno usavršavanje te povećanje zapošljivosti, konkurentnosti i mobilnosti na tržištu rada.

Ovo je prva, u nizu, radionica koje će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirati za predstavnike odgojno obrazovnih ustanova koje nastavu održavaju na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.