Komemoracija za poginule Gromove i branitelje: Medved: Sunja je simbol obrane Siska i Hrvatske

Sunja, 22.08.2020 - Kod Brđana, u Sunji i Kostrićima odana je počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. foto HINA/ ik

Pripadnicima Gromova, koji su poginuli prije 29 godina u nastojanju da oslobode prometnicu Sisak – Sunja, te poginulim braniteljima Sunje, na mjestima njihove pogibije održane su u subotu komemorativne svečanosti i odana im je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Uz spomen obilježje petorici pripadnika Gromova, poginulih 22. kolovoza 1991. godine u akciji “Brđani”, počast su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali članovi njihovih obitelji, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i općine Sunja, te predstavnici brojnih braniteljskih i policijskih udruga. Na tom su mjestu poginuli Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Žan Marot i Osman Muratagić.

Sunja, 22.08.2020 – Željeznička stanica u Sunji, odana je počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Uz spomen obilježje na legendarnoj sunjskoj željezničkoj postaji, koja je postala simbol obrane nepokorene Sunje, počast je odana devetorici Gromova poginulih u obrani Sunje, koju mnogi nazivaju “malim Vukovarom”. Uz vijence i svijeće, nazočni su se poginulih Gromova, ali i drugih branitelja, prisjetili minutom tišine i zajedničkom molitvom.

Sunja, 22.08.2020 – Željeznička stanica u Sunji. Na slici Tomo Medved.

Medved: Sunja je simbol obrane Siska i Hrvatske

Da je Sunja simbol obrane Siska i Hrvatske, istaknuo je i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

“Neka nam ova spomen obilježja budu putokaz i usmjerenje u trenucima beznađa i kada tražimo put u budućnost. Neka nam ova imena budu ohrabrenje i svjetionik u kom pravcu graditi državu. Ove ruševine su nažalost i nakon 25 godina naklon Oluje prisutne i podsjećaju nas na posljedice velikosrpske agresije. Zbog toga ulažemo veliki napor da ispravimo nepravde prema hrvatskim braniteljima. Dosta smo toga učinili, ali još mnogo toga moramo učiniti. Kada smo zajedno, dokazali smo i u Domovinskom ratu, možemo prevladati sve prepreke i doći do zajedničkog cilja”, rekao je Medved. On se prisjetio generala Praljka, Žarka Peše, Svena Laste i drugih branitelja Sunje, za koje je rekao da nam moraju biti uzor. Najavio je i više projekata za revitalizaciju Banovine.

Sunja, 22.08.2020 – Kod Brđana, u Sunji i Kostrićima odana je počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.Na slici župan Ivo Žinić i ministar Tomo Medved.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izrazio je uvjerenje kako prisjećanje na poginule i njihove herojske podvige u Domovinskom ratu, ne predstavlja vraćanje u povijest, jer su njihova djela naša sadašnjost i budućnost. Zbog žrtava i golemih stradanja i šteta koje su pretrpjeli dijelovi županije, kako je rekao, jedan od idućih zadataka bit će stvaranje uvjeta za normalniji život, kako u Sunji, tako i drugim krajevima. Nazočne je u ime organizatora komemorativne svečanosti, Udruge ratnih veterana druge gardijske brigade Gromovi, pozdravio i zahvalio na odazivu njezin predsjednik Nenad Bužanić.

Nakon druženja s braniteljima u Sunji, sudionici svečanosti su kod spomen obilježja u Kostrićima na području općine Sunja, odali počast civilnim žrtvama rata. Tu je za agresije na Hrvatsku, u studenom 1991. godine, ubijeno svih preostalih 16 stanovnika sela. Iako u selu više gotovo i nema stanovnika, na korištenje je predano oko jedan kilometar novo asfaltirane ceste.