Održana 16. godišnja izborna skupština Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja u Novoj Gradiški

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima i djelatnicima HAPIH-a u subotu, 20. studenog 2021. godine, sudjelovala na 16. godišnjoj izbornoj skupštini Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja u nazočnosti predstavnika regionalne i lokalne samouprave, predstavnika akademske zajednice te članova svinjogojskih udruženja. U Novoj Gradiški tom je prilikom svinjogojac Dalibor Vrček iz Varaždinske županije odabran za predsjednika ovog uzgojnog udruženja važnog za hrvatsko stočarstvo, a djelatnica HAPIH-a dr.sc. Polonca Margeta održala je prezentaciju na temu genotipizacije u svinjogojstvu.

„Bilo mi je važno danas biti ovdje i dati osobnu podršku hrvatskim svinjogojcima. U proteklom je razdoblju uslijed pandemije COVID-19, poremećaja povezanih s afričkom svinjskom kugom te porastom cijena stočne hrane za sektor svinjogojstva bilo osigurano 30 milijuna kuna pomoći, a ovoga tjedna je Europska komisija odobrila program pomoći hrvatskom stočarstvu vrijedan 171 milijuna kuna pomoći, putem kojeg je osigurano još 35 milijuna za proizvođače tovnih svinja te 30 milijuna za uzgajivače krmača. Uz to, svinjogojskom sektoru će trajno pomoći povećanje sredstava za dobrobit životinja, kao i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja na oranicama“, izjavila je ministrica poljoprivrede Vučković te dodala kako je na traženje Hrvatske povećana gornja granica potpora unutar produženog Privremenog okvira za mjere državnih potpora, čime se proizvođačima daje određeni oblik sigurnosti i mogućnost pravovremenog planiranja proizvodnje.

Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih sedam županijskih udruga vlasnika i uzgajivača svinja, čiji su članovi istaknuti stručnjaci iz selekcije, uzgoja i tova. Rješenjem Ministarstva poljoprivrede 2019. godine priznat je kao uzgojno udruženje za bavljenje uzgojem domaćih životinja s namjerom stvaranja uzgojno valjanih svinja na razdoblje od deset godina, a odobreni su im uzgojni programi za pasmine pietren, durok, landras, veliki jorkšir te križanke veliki jorkšir x landras i križanke landras x veliki jorkšir.

„Hvala kolegama na ukazanom povjerenju. Dobro poznajem biznis u stočarstvu i svinjogojstvu i želja mi je da svi skupa razmišljamo korak dalje od primarne djelatnosti, u smjeru ulaganja u proizvodnju hrane i prerade, koja su razvojna i profitabilna. Na tome tragu se nadam da ćemo svi zajedno sudjelovati u daljnjem, kvalitetnom radu Udruge i razvoju hrvatskog svinjogojstva“, izjavio je novi predsjednik Udruge Dalibor Vrček.