Održan treći Međunarodni polumaraton Lun Novalja

Treći međunarodni polumaraton otok Pag – Lun Novalja, privukao je ekipu iskusnih trkača i trkačica, koji su došli iz Hrvatske, Slovenije i iz dvanaest ostalih zemalja Europe i svijeta. Velik dio trkača prema programu organizatora Run Croatie i TZ Grada Novalje, u 7,30 ujutro na rivi u Novalji ukrcao se na brod „Eros“, koji je po njih stigao iz susjednog Raba.

Nakon sat vremena ugodne plovidbe pristali su u Lunu, a po okupljanju, fotografiranju i zagrijavanju, svi su stali na startno mjesto Tovarnele gdje je započela utrka. Već na samom početku pravo vatreno krštenje predstavljao je uspon koji je vodio do recepcije Lunjskih maslinika, gdje je trkače dočekala i osvježavajuća okrepa, koja je uz odličnu organizaciju trkače pratila na brojnim lokacijama uzduž cijele dionice polumaratona Lun Novalja.

Brojni volonteri, domaći stanovnici potpomognuti vikendašima, dočekivali su trkače i krijepili ih vodom i sokovima, a bilo je i polijevanja vodom, koje je predstavljalo pravo osvježenje s obzirom na ljetne temperature koje su vladale. Posebnost ovog polumaratona krije se u jedinstvenoj ljepoti lunjskih maslinika i tisućljetnih stabala maslina uz koje se trči, netaknutoj prirodi, plavetnilu mora, ali i samoj konfiguraciji terena. Naime, ovu dionicu duljine 21 kilometar nije bilo nimalo lako istrčati, znalci kažu da je među težim utrkama na svjetskim kartama polumaratona s obzirom na to da se od samog starta kreće uzbrdo, potom cijelim dijelom trči „up and down“,uzbrdo i nizbrdo, i gotovo da nema duljeg ravnog dijela ove staze.

Cilj je bio u centru Novalje, na samoj rivi pored hotela Loža, a na cilj je prvi stigao Franci Volkar, Slovenija, drugi je bio Blaž Car- Pavlić, Hrvatska, a treće mjesto osvojio je Robert Petovčić, Slovenija.

U kategoriji žene na cilj je prva stigla Elisa Devetti, Italija, drugo mjesto osvojila je Tanja Votsch iz Austrije, a treća je na cilj stigla Anita Gregorc iz Slovenije. Prema riječima organizatora Berislava Šokaca, iz Croatia Runa, najbolji dio ovogodišnjeg polumaratona Lun Novalja je suradnja koju Croatia Run ima s lokalnim stanovništvom Luna i Novalje, koje je uz Grad i Turističku zajednicu, iznjedrilo ovu utrku.

Iz razgovora sa sudionicima saznao sam da su svi oni impresionirani ovim podnebljem, ljepotom lunjskih maslinika, ali i samom stazom, stoga smatram da ovaj polumaratona ima sjajan potencijal i da ćemo već iduće godine privući znatan broj novih trkača, zaključio je Berislav Šokac.

Cijeli travanj u Novalji je bio u znaku aktivnog turizma te je privukao veliki broj gostiju i vikendaša, a prema riječima Marine Šćiran Rizner, direktorice TZ Grada Novalje, cijeli otok Pag ima odlične predispozicije za ovu vrstu turizma, a Novalja je intenzivno, naročito van špice sezone, želi ponuditi i brendirati aktivni turizam.

Nakon dolaska na cilj svih sudionika, sljedila je dodjela nagrada i priznanja, a uz dobru atmosferu i glazbu druženje je nastavljeno od kasnih popodnevnih sati. Ipak većina trkača je, koristeći vikend i prvomajske praznike, nastavila svoj boravak i odmor na otoku Pagu, na koji će se vjerojatno ponovno vratiti, ako ne ranije, onda iduće godine na četvrti Međunarodni polumaraton Lun Novalja.

Nacionalno/PR