Milas – Mažar: “Za 2017. godinu osigurana sredstva u iznosu od 23,5 milijuna kuna”

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je se sastanak s predstavnicima udruga prognanih i Hrvata povratnika u Sjeverozapadnu Bosnu na temu obnove i stambenog zbrinjavanja te potpore njihovu održivom povratku u prijeratne domove.

Na sastanku su uz predstavnike udruga nazočili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ovo je prvi put da se u suradnji dva središnja ureda, nadležna za potporu povratku Hrvata u BiH, održao tematski sastanak s predstavnicima prognanih i Hrvata povratnika u BiH.

Milas je najavio kako će se Ustavom zagarantirana pomoć Hrvatima u BiH nastaviti pružati kroz podršku ostvarivanju jednakopravnosti Hrvata, ali i kroz pomoć u pronalasku radnih mjesta, izgradnju infrastrukture, škola, domova zdravlja i drugih elemenata važnih za život.

Istaknuo je kako je proračun za pomoć Hrvatima u sjevernoj Bosni za 2017. povećan te poručio kako je zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara održana u BiH najbolja poruka Hrvatima u BiH i “dokaz da je hrvatski narod u BiH prioritet ne samo u vanjskoj politici, nego u svim politikama koje Hrvatska kao država provodi”.

Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, naglasio je kako je jedno od pitanja zajedničke sjednice održane u Sarajevu bilo nepriznavanje statusa donacije građevinskog materijala, odnosno zahtjev za plaćanjem uvoznih pristojbi tog materijala u BiH.

Najavio je kako će isporuka građevinskog materijala za Hrvate u BiH krenuti uskoro, te kako će višak osiguranih sredstava koja neće biti isporučena zbog administrativnih prepreka biti isporučen krajem godine kroz javni poziv na kojega će se udruge zadužene za povratak i opstanak Hrvata u BiH imati priliku prijaviti.

U sklopu Programa pomoći, Vlada Republike Hrvatske kroz darovanje osnovnog građevinskog materijala pomaže Hrvatima u Bosni i Hercegovini u obnovi ili izgradnji obiteljskih kuća, te ostvarenju održivog povratka. Za taj program je od 2001. do kraja 2016. godine utrošeno 301,6 milijuna kuna od čega se 254 milijuna kuna odnosi na isporuke osnovnog građevinskog materijala za obnovu ili izgradnju obiteljskih kuća, a preostali iznos utrošen je za (su)financiranje objekata javne namjene potrebnih za održivi ostanak na obuhvaćenim prostorima. Provedbom predmetnog Programa pomoći, Vlada Republike Hrvatske je već nekoliko godina najveći pojedinačni donator u Bosni i Hercegovini.

Uz ovaj program, Vlada Republike Hrvatske, putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske podupire obrazovne, kulturne, znanstvene, zdravstvene i ostale programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH. Od 2004. do 2016., Republika Hrvatska je za ovu namjenu izdvojila 298.838.000,00 kn. Za 2017. godinu, za ovu namjenu, osigurana su sredstva u iznosu od 23,5 milijuna kuna.