Održan okrugli stol na temu: Kvalitetna slikovnica i njezina uloga u kvalitetnom odgoju

Izvor: portal053

U sklopu Dječjeg tjedna u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je okrugli stol na temu „Kvalitetna slikovnica i njezina uloga u kvalitetnom odgoju“.

Okrugli stol je otvorila zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb, nakon koje je Martina Boltužić Dževerlija govorila o važnosti čitanja u najranijoj dobi te je nabrojala nekoliko dobrobiti čitanja.

„Čitanjem od najranije dobi se značajno razvija govor i obogaćuje vokabular djeteta, ima dobrobiti i na razvoj pažnje, koncentracije, percepcije. Dobrobiti su brojne.

Dijete uči o socijalnim odnosima, uči prepoznatavi svoje i tuđe osjećaje, razvija i kriterij za kvalitetnu knjigu kasnije, to su samo neki od dobrobiti čitanja“, rekla je Boltužić Dževerlija te poručuje kako je važno djeci čitati uvijek i svugdje.

Ujedno otkriva kako možemo pomoći djetetu da zavoli čitanje, a to je da im čitamo, da s djecom razgovaramo, darujemo knjige kao što je potrebno ograničiti gledanje televizije.

Sanja Lovrić Kralj, profesorica na Učiteljskom fakultetu, je kazala kako je slikovnica prva knjiga s kojom se djeca susreću te je upravo u slikovnicama važna kombinacija teksta i slike. Božica Vuić, profesorica na Učiteljskom fakultetu, je istaknula kako je važno da slikovnica bude interaktivna, kao što dodaje da je slikovnica zapravo igračka za dijete.

Odgovorila je i na pitanje zbog čega je važno da čitanje slikovnica bude dijaloško. „Dijaloško čitanje slikovnice i interaktivno čitanje slikovnice važno je zbog toga što se ostvaruje neposredan kontakt odgojitelja, učitelja ili roditelja s djetetom, odnosno s knjigom kojom čitamo.

Mi zajedno s djetetom komentiramo slikovnicu, vidimo ono što se događa na slici, onom statičnom dijelu dajemo dinamički karakter. Provjeravamo kako je dijete shvatilo i sliku i tekst, unosimo vedrinu i šalu i nastavljamo čitati dalje“, otkriva Vuić.

Ljiljana Lekanić Kljaić iz Srednje škole Petrinja otkriva kako su ilustratori jako važni u životu djece jer je ilustrator važna osoba koja ne smije iznevjeriti tekst. Ona nam je odgovorila na pitanje smiju li slikovnice biti kič. „Pitanje je retoričko, pa onda naravno odgovor je niječan. Ne, nikako ne. Budući je slikovnica prvi udžbenik djetetov, vrlo je važno da pazimo na to kakva će ona biti u kompozicijskom smislu, kakva će ona boja, kakva će ona biti svojom strukturom, budući slikovnice imaju veliki značaj u životu djeteta, pogotovo ta prva, koja je inicijator da i dalje ulazi u čarobni svijet slikovnice“, ističe Lekanić Kljaić.

Katica Taradajčuk iz Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja je govorila o čitalačkim navikama naših najmlađih te je podsjetila kako Dječji odjel petrinjske Knjižnice djeluje već 27 godina i u tih 27 godina kroz odjel je prošlo više od 400 tisuća korisnika. Ističe kako djeca danas čitaju jako malo, a ako i čitaju, uglavnom čitaju lektirna djela.

Problema sa čitanjem našim najmlađima nema Vesna Brebrić, odgajateljica Dječjeg vrtića Petrinjčica, koja iza sebe ima već nekoliko slikovnica, a dodaje kako planira i četiri nove, od kojih bi dvije trebale ugledati svjetlo dana do kraja godine.

„Bit ću jako ponosna ako izađe ta zajednička slikovnica roditelja, odgojitelja naše grupe Sovice i djece. To će biti nešto zaista posebno. Tu imamo i slikovnicu naziva „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“. Na jedan primjeren način sam pokušala malo teme koje su inače dosta monotone djeci, malo ih podignuti i da ipak nešto znaju o svom gradu, neke osnovne informacije“, otkriva nam Brebrić te dodaje kako u planu ima izdavanje i zbirke mjuzikala koje je također pretočila u priče.

Na samom kraju ovog okruglog stola, Kristina Andlar Pešut je govorila o važnosti slikovnice u odnosu djece i roditelja. Svi sudionici ovog okruglog stola složili su se u jednom, a to je da je slikovnica jako važna za svako dijete jer mu je to upravo prva knjiga s kojom se susreće, kao što je važno da kod naših najmlađih potičemo čitanje od najranijih dana.

Kaleb pohvalila ovaj okrugli stol kao i same predavače. “Svi se mi sjećamo naših prvih slikovnica i vraćamo se trenutku u najljepše doba ranog djetinjstva i odrastanja. Slikovnica je prva knjiga koju u životu otvaramo i jako je važno kakav sadržaj upijamo u najranijoj dobi.

Bitno je zapamtiti da nikada nije prerano početi s čitanjem slikovnica djeci, bitno je da je sve to protkano ljubavlju, promatrajući osjećaje i reagiranje djeteta i zajedno uživajući u svakom trenutku. Dobra slikovnica razvija kreativnost kod djece, posvješćuje vrednote ljubavi, poštenja, pravde, zajedništva”, rekla je Kaleb i dodaje kako ju žalosti što na ovaj okrugli stol nije došlo više ljudi, posebice pedagoga, odgajatelja, studenata, piše portal53.hr