Odnosi Hrvatske i Islamske zajednice primjer Europi

Plenković primio je generalnog tajnika Lige muslimanskog svijeta

Odnosi Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj mogu biti primjer brojnim europskim državama, istaknuto je u utorak na sastanku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Lige muslimanskog svijeta i Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Plenković je primio predstavnike Lige muslimanskog svijeta na čelu s generalnim tajnikom Lige šeikom Muhamedom bin Abdulom Karimom Al Isom te predstavnike Islamske zajednice u Hrvatskoj, na čelu s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftijom Hasanovićem, priopćila je vlada RH.

Na sastanku održanom u Banskim dvorima istaknuti su vrlo dobri odnosi vlade RH i Islamske zajednice u Hrvatskoj koji imaju svoju povijesnu ukorijenjenost i poticajni su za rješavanje pitanja vjerskih manjina općenito, te su primjer brojnim europskim državama, stoji u priopćenju.

Sugovornici su istaknuli pozitivne dojmove i snažne poruke koje su poslane s današnjeg otvaranja međunarodne konferencije “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu” a generalni tajnik Lige šeik Al Issa potvrdio je da će završne poruke konferencije o promicanju mira i sigurnosti biti odaslane diljem svijeta, izrazivši nadu da će imati utjecaja na promicanje dijaloga među religijama, navodi se u priopćenju.

Premijer Plenković zahvalio je predstavnicima Lige muslimanskog svijeta i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj na organizaciji konferencije u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

Osobito pozitivnim ocijenio je održavanje konferencije u trenutku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i istaknuo predanost Hrvatske dijalogu sa svim vjerskim zajednicama radi daljnjeg razvoja razumijevanja i međureligijske suradnje.

Liga muslimanskog svijeta je nevladina organizacija osnovana 1962. u Saudijskoj Arabiji s ciljem promicanja umjerenih vrijednosti Islama koje se zalažu za mir i toleranciju kao “stvarnih poruka Islama”.

Ta organizacija se protiv ekstremizma bori ukazivanjem na te poruke putem medija te organiziranjem međunarodnih konferencija.