Odgođeno donošenje odluke o smjeni ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb

Izvor: Facebook

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru u ponedjeljak je raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul čiju je smjenu, zbog tragičnog događaja na Pagu, predložila resorna ministrica Nada Murganić, no konačna odluka odođena je za sutra nakon što članovi vijeća prouče izvješća o provedenom nadzoru nad radom Centra.

Sjednicu Upravnog vijeća sazvala je Murganić kako bi se raspravilo o potezima ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb u čijem su radu, po riječima ministrice, uočeni teški propusti u slučaju zločina koji je otac počinio nad svoje četvero djece u Pagu. 

Odluka će biti donesena nakon što se prouče izvješća o nadzoru i očitovanje prozvane ravnateljice, izvijestila je predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković nakon sastanka Upravnog vijeća na kojem se očekivala smjena ravnateljice. 

Ministrica Murganić prošloga je tjedna izjavila da su upravnim nadzorom uočeni teški propusti u radu ravnateljice centra koji je bio nadležan za djecu na Pagu, te da će Upravnom vijeću predložiti smjenu Burčul.

Podršku ravnateljici dalo je danas četrdesetak djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb koji su se prijepodne okupili pred centrom, a podržala ju je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Udruga ističe da se radi o traženju neutvrđene i neargumentirane odgovornosti pojedinih socijalnih radnika, bez sagledavanja načina upravljanja cjelokupnog sustava pružanja socijalne zaštite,

“Paušalni pristup i nasušna potreba donošenja stavova prije realnog, objektivnog i temeljitog sagledavanja svih okolnosti nekog slučaja te njihovo prezentiranje u javnosti dopušta stvaranje slike o krizi stručnosti i profesionalnosti pripadnika pojedine zdravstvene ili socijalne profesije, premda je općepoznato da se sustav zdravstvene i socijalne skrbi temelji na bezpogovornom i požrtvovnom radu upravo tih pojedinaca”, kaže predsjednik udruge Miran Cvitković.

Zvonimir Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, upozorava pak da zaposlenici zadarskog Centra za socijalnu skrb nisu zadovoljni načinom rada, te da kronično nedostaje radnika koji su zatrpani papirologijom, umjesto da rade na terenu.

Vezano uz smjenu ravnateljice, Petrović je ocijenio kako je ona “osuđena” i prije nego li je Upravno vijeće donijelo odluku.

(Hina)