Odgođena provedba sudske odluke, maleni Cesare ostaje s majkom

U Splitu je u utorak održano javno okupljanje u znak podrške majci sedmogodišnjeg dječaka Cesarea, Nini Kuluz, koji je, prema sudskoj odluci, danas trebao biti dodijeljen ocu i odveden u Italiju. Ovrha je, međutim, odgođena.

Ovrha je bila najavljena za 11 sati, u Split su stigli dječakov otac, ali i generalni konzul Italije Paolo Palminteri.

Nina Kuluz sina Cesarea je odvela iz Italije prije šest godina. Alessandro Avenati pokrenuo je niz postupaka i u domovini i u Hrvatskoj, a po odluci talijanskih i hrvatskih sudova dječak se treba predati ocu. Sutkinja splitskog Općinskog suda smatrala je da dijete ne bi trebalo izručiti ocu u Italiju, no njeno mišljenje nisu dijelili suci Ustavnog i Županijskog suda u Splitu. Protiv Kuluz se vode i dva kaznena postupka, jedan u Italiji, a drugi u Hrvatskoj, i to zbog toga što je bez pristanka drugog roditelja odvela dijete iz Italije.

Ovrha je trebala niti obavljena danas u 11 sati, u Split su stigli i dječakov otac, ali i generalni konzul Italije Paolo Palminteri. Ninu Kuluz od petka zastupa odvjetnik Mišo Živaljić. Smatra da je počinjena greška u postupku, odnosno da nitko za mišljenje nije pitao Cesarea, a što je bilo potrebno učiniti po europskim konvencijama.

Podršku majci Nini Kuluz dali su stanovnici, branitelji i pripadnici Torcide iz njenog kvarta Pujanke, brojni Splićani, a ispred zgrade je i pjevačica Severina.

“Imamo liječničke nalaze po kojima separacija od majke nije dobra za dječaka. Sud se dosad oglušio na naše zahtjeve za odgodom ovrhe, no sutra ujutro šaljemo novi zahtjev. Na slučaju radim 24 sata dnevno i dojma sam da sud pokušava dovršiti predmet što prije, ali ne na dobrobit djeteta”, kazao je Indexu odvjetnik Živaljić.

Facebook grupa “Spasimo malog Cesarea” prijavila je policiji javno okupljanje od 9 sati pred zgradom u kojoj živi Nina Kuluz sa sinom. Predsjednik Gradskog kotara Pujanke Petar Gudić računa da će doći najmanje 500 ljudi. Svojim će tijelima pokušati spriječiti ovrhu.

“Glavni cilj je odgoda ovrhe. Tražimo da se slučaj pošalje na reviziju, provede vještačenje roditelja i da se za mišljenje pita Cesare. Javno okupljanje će biti mirno i dostojanstveno, na dobrobit djeteta. Cesare je najvažniji u ovoj priči.

Severina je platila dva autobusa iz Zagreba, cijeli je Split upoznat sa slučajem, jučer smo stavili i transparent na Svetog Duju. Pružit ćemo pasivan otpor, mogu nas jedino dignuti i staviti u maricu”, kazao je Gudić.

Sudska ovrha sina splićanke Nine Kuluz zakazana je za 11 sati, a prosvjed kojim će se to pokušati spriječiti trajat će se od 9 do 13 sati. Oko 11:45 javljeno je da je ovrha djeteta odgođena.