Odbor za Ustav podržao Božinovića, Marića i Malenicu

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je većinom glasova podržao Ivana Malenicu za novog ministra uprave te ministra financija Zdravka Marića za potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića za potpredsjednika Vlade za vanjske i europske poslove i ljudska prava.

Skoro tri sata trajalo je rešetanje Božinovića pitanjima, a zastupnike je najviše zanimalo postupanje policije prema migrantima. On je ustvrdio da se Hrvatska uspješno bori s ilegalnim migracijama te da je sigurna zemlja, a odbacio je optužbe da hrvatska policija koristi “pushback” (nasilno vraćanje) prema migrantima.  

Božinović: Policija na granici ne provodi “pushback”

SDP-ova Peđu Grbina zanimalo je smatra li Božinović, kao i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, da je na granici prihvatljivo koristiti “malo sile”, no Božinović je opovrgnuo da se na granici provodi “pushback”.

“Hrvatska policija provodi zaštitu hrvatske granice u skladu s nacionalnim i schengenskim zakonodavstvom. Bore se s ilegalnim migracijama, mahom su to mladi ljudi, muška populacija koja dolazi iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom. Vi ste se o postupanju policije mogli informirati iz službenih izvora, što govori Vlada i MUP, pa i iz drugih izvora. Iz službenih izvora nikada niste mogli vidjeti da se govori o ‘pushbacku’, odbijam da se to koristi“, ustvrdio je Božinović.

Dodao je da se Hrvatska uspješno bori s ilegalnim migracijama, najvećim izazovom 21. stoljeća, iako se nalazi na jednoj od najizazovnijh migrantskih ruta.

“Ako ima nekih pritužbi ili dojava, ravnateljstvo policije i nadležene službe to provjeravaju. Bilo je nekih slučajeva gdje su se one potvrdile pa su neki policajci zbog prekoračenja ovlasti bili sankcionirani, no većinom se dojave ne potvrde. Sve dojave dolaze od ljudi koji, koliko sam informiran, nisu mogli po nekoliko puta ući u Hrvatsku. Policija ima pravo na korištenje sredstava prisile u samoobrani”, poručio je. 

Kada je riječ o navodima policajca u anonimnom pismu pučkoj pravobraniteljici da ih nadređeni prisiljavaju na primjenu sile i otimanje imovine migrantima, Božinović je rekao kako ne zna za to, ali policija reagira na svaki takav navod i sve promptno istražuje.

Odgovorio je i SDP-ovu Ranku Ostojiću, koji je napomenuo da se pravobraniteljica požalila da joj policija ne osigurava dokumente o istragama o nehumanom postupanju policije na granicama, ustvrdivši da “nema pitanja na koje pravobraniteljica nije dobila odgovor ili dokument koji je tražila, ali ne postoji pravna osnova da bilo tko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije”.

Na pitanje Hrastovca Hrvoja Zekanovića, Božinović je kazao da “naša opcija nije podizanje žica i barijera jer smatramo da za to nema potrebe u ovom trenutku”.

Deplasirano je govoriti o stotinama tisuća migranata na granicama

Broj migranata koji dolazi na granice ne predstavlja problem koji policija ne može riješiti, to što neke druge zemlje postavljaju žice, to je njihova procjena, kazao je. Zekanoviću je poručio kako je deplasirano govoriti o stotinama tisuća migranata jer “onda bi ih bilo i ovdje na Markovu trgu”.

SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je podržao Božinovića, kao predsjednik Odbora za ljudska prava prokomentirao je da “postoji i dio građana kojem smeta  pozdrav ‘Za dom spremni’, a za njega ima mjesta, čak ga i policija štiti”.

No, za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigdje zakonom nije kriminalizirano, i predsjednica i drugi tvrde da vrijeđa ljude koji su pretrpjeli ratna stradaja. Dijalog pod tom pretpostavkom nema nikakve šanse, poručio je Pupovac.

Također je, govoreći o migrantima, rekao Božinoviću da ne možemo o tome govoriti lakonski “čuvamo granicu”. “Oni ne prolaze svojom voljom nego u ratnim okolnostima. Neophodno je da nađemo balans između kontrole granica i postupanja policije”, istaknuo je.

Nakon toga na red je došao Zdravko Marić kojega je Grbin pitao je li i on, poput Plenkovića, tražio izuzeće predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Nataše Novaković i je li ju sretao dok je radio u Agrokoru. Zanimali su ga i efekti smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode jer se, ističe, cijene proizvoda nisu smanjile.

“Nisam tražio izuzeće Novaković. Ne znam kada sam je prvi put upoznao, a je li to bilo dok sam radio u Agrokoru, moguće je”, uzvratio je Marić.

O učincima smanjenja PDV-a kazao je kako nije govorio da snižavanje PDV-a ima sigurne implikacije na snižavanje cijena nego da tržište treba odraditi svoje.

Za osobni odnos s Ivicom Todorićem Marića je pitao Arsen Bauk (SDP), a odgovorio je da je u Agrokoru bio zaposlen četiri godine.

Marić: Uvijek sam imao korektan i profesionalan odnos s Todorićem

“U Agrokoru sam radio kao izvršni direktor, uvijek sam imao vrlo korektan i profesionalan odnos s Todorićem, teme su nam uvijek bile isključivo gospodarske. Nakon odlaska iz Agrokora, nikada svojim poznanicima nisam okretao leđa, dogovorili smo se da se vidimo u trenutku kada on više nije bio predsjednik Uprave. Jedan ugodan razgovor o različitim temama”, ispričao je Marić.

Na Baukovu primjedbu da je s Todorićem puno povezaniji nego Novaković i pitanje smatra li da je premijer napravio zlouporabu prava u postupku tražeći njezino izuzeće zbog povezanosti s Todorićem, Marić je odgovorio kako druge slučajeve ne može komentirati, niti zna kakvi su odnosi drugih osoba.

Na pitanje HNS-ova Milorada Batinića, koji je ustvrdio da imamo 350 parafiskalnih nameta, Marić je podsjetio da je već u nekoliko navrata došlo do njihova snižavanja pa vjeruje da će doći do daljnjeg smanjivanja.

Za kandidata za novog ministra uprave Ivan Malenica Grbin kazao da je ovdje samo zato što je bivši ministar Lovro Kuščević mešetario s nekretninama.

Što se ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tiče, Malenica je naglasio da se trebaju popuniti neke pravne praznine.

Poručio je kako je potrebna sveobuhvatna analiza broja jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi se utvrdilo ima li ih previše, a na ponovljeno pitanje odgovorio je da treba smanjiti njihov broj.

Najavio je i da će “učiniti sve da se primijeni odluka Ustavnog suda u Vukovaru”, koja se odnosi na prava srpske nacionalne manjine.