Povezite se

Politika

Odbor podupro izvješće Povjerenstva za sukob interesa

Objavljeno

-

Nataša Novaković Hina FAH

Saborski Odbor za Ustav u srijedu je jednoglasno podržao izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2017. godinu – oporbenjaci su stava da bi “razvikanijim” aferama vladajućih dužnosnika trebalo dati prioritet i tako ubrzati odlučivanje, dok su iz HDZ-a zamjerili Povjerenstvu da preširoko, arbitrarno tumači Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Grbin: Razvikanijim predmetima dati prioritet

 SDP-ovac Peđa Grbin istaknuo je izuzetno pozitivan učinak koji Povjerenstvo ima na politički život u Hrvatskoj, ali i ocijenio da se “razvikanijim” predmetima treba dati prioritet kako se o nekima na odluku ne bi čekalo i više od četiri godine.

 Kao primjer je prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog pozajmice od 15 milijuna kuna koju mu je za jamčevinu dao odvjetnik Marijan Hanžeković.

 “U vrijeme kada je Bandić osumnjičen za brojna nedjela, a i dalje ga se bira, kad se u Sabor bira neću reći ratni zločinac, ali čovjek koji je u prvom stupnju osuđen za ratni zločin, potrebna je mjera koja bi puno efikasnije odvraćala političare od činjenja nepravilnosti, što pokazuju sva dosadašnja izvješća”, ustvrdio je Grbin.

 Usprotivio se prijedlogu novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim ministar uprave Lovro Kuščević, uvjeren je SDP-ov zastupnik, želi radikalno umanjiti ovlasti Povjerenstva i ukinuti većinu novčanih kazni.

Novaković: Predmete rješavamo po redoslijedu otvaranja, a ne po zanimljivosti

 Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković odgovorila je Grbinu da je svaki predmet nekome najzanimljiviji te da se oni moraju rješavati po redoslijedu otvaranja, a ne po zanimljivosti, bez obzira na to što, kako kaže, razumije takav njegov apel.

 Mostov Robert Podolnjak je članove Povjerenstva upitao zašto su selektivno pozivali svjedoke pri utvrđivanju eventualnog sukoba interesa ministra financija Zdravka Marića u slučaju Agrokor.

 “Pozvali ste Marića, Martinu Dalić i Božu Petrova, no premijera Andreja Plenkovića, koji je bio na svakom sastanku s Ivicom Todorićem i u čijem su se uredu ti sastanci odvijali, niste zvali. Bilo vam je dovoljno pismeno očitovanje iz njegova ureda, dakle ne njegovo, pa me zanima zašto i njega kao ostale niste zvali. Zanima me i zašto se u odluci niste referirali i na tajne sastanke ministra s Todorićem o kojem je on pisao na svom blogu“, pitao je Podolnjak.

 Uzvratili su mu HDZ-ovci, predsjednik Odbora Željko Reiner i član Branko Bačić, ističući da je riječ o predmetu iz 2018., dok se sada raspravlja o Izvješću iz 2017. godine.

 Bačiću je zasmetala i praksa Povjerenstva da za neke dužnosnike u svojim odlukama utvrdi da su povrijedili načelo djelovanja, iako to zakon temeljem kojeg postupaju ne prepoznaje, a nakon takve presude u javnosti se steče dojam da je netko radio nešto protuzakonito.

Bačić: Dužnosnika se izlaže javnom sramoćenju, a nije kršio zakon

 “Recimo, mene tuži privatni tužitelj da je on vlasnik moje poljoprivredne čestice i sud utvrdi da to nije istina, da je to moja čestica, ali ipak me malo opomene da bih se trebao bolje brinuti o njoj. I tako mi ipak nanese neku štetu, kao što mi se čini da se događa i s vašim odlukama o povredi načela djelovanju koju, po mom mišljenju, preširoko, gotovo arbitrarno tumačite”, poručio je.

 “Tako se dužnosnika izlaže javnom sramoćenju jer izgleda kao da krši zakon, a nije tako“, ustvrdio je Bačić i dodao kako se na taj način političaru nanosi šteta.

 Vanjski član Odbora Vladimir Šeks stoga predlaže da Povjerenstvo, kada donosi takve odluke, naglasi da dužnosnik nije prekršio zakon i nije u sukobu interesa, “ali mislimo da bi bilo primjerenije da je postupao u skladu s načelima zakona jer se tako možda ne bi stjecao dojam da je dužnosnik radio nešto nezakonito i amoralno“.

Novaković: Praksu povjerenstva potvrdio je Visoki upravni sud

 Novaković je odgovorila da je Visoki upravi sud, koji nadzire rad Povjerenstva, potvrdio njegovu praksu, ističući da svatko onaj tko misli drugačije može pokrenuti upravni spor protiv njih.

 Davorin Ivanjek iz Povjerenstva napomenuo je da su članovi kroz rad brzo utvrdili nedorečenosti zakona, zbog čega su tražili njegove izmjene, pa su odlučili ekstenzivno tumačiti pojedine odredbe.

 “Mi ni sukob interesa ne možemo kažnjavati i shvatili smo da je dobro preventivno ukazivati na povrede načela. To je pitanje etike i to je realno i teško sankcionirati. Naša poruka je ‘tu budite oprezni i nemojte iz te situacije prijeći u stvarni sukob interesa’“, pojasnio je Ivanjek.

 Dodao je kako je svjestan pokušaja “instrumentalizacije” Povjerenstva, pa su sada puni prijava protiv političara koji idu na europske izbore, no trude se da ne dopuste instrumentalizaciju.

 S obzirom na politički angažman bivše čelnice Povjerenstva Dalije Orešković, kazali su da to ne znači da se svi oni žele baviti politikom, te predložili da se u Zakon uvrsti odredba da se godinu dana nakon mandata u Povjerenstvu ne smije baviti politikom.

Ne dobije li Povjerenstvo očitovanje Vlade o putovanju HDZ-ovaca u Helsinki, pokrećemo postupak

 Nakon rasprave, Novaković je novinarima kazala da su prošli tjedan ponovno poslali dopis Vladi da se očituje o putovanju Vladinim avionom u Helsinki, na kojemu je izaslanstvo HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem sudjelovalo na skupu EPP-a, te da Povjerenstvo očekuje konkretan odgovor i priloge koje su zatražili.

 Napomenula je da su dopis dva puta slali Uredu predsjednika Vlade, a zadnja dva puta samom premijeru na ruke. “Ako ne dobijemo dokument, pokrenut ćemo postupak“, najavila je šefica Povjerenstva.

 Dodala je i da su predmeti ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića u aferi ‘Mercedes’ i ‘Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji’, odnosno njihove povezanosti sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, tek otvoreni i upućeni su dopisi prema određenim institucijama i drugim osobama.

 “U slučaju ‘hotmail’ predmet jest u završnoj fazi. Dopisom smo još od Trgovačkog suda tražili zadnje dokumente i nakon toga može se reći da smo prikupili relevantnu dokumentaciju“, rekla je Novaković.

 Izvjestitelj za taj predmet Ivanjek kazao je kako prikupljaju dokumentaciju vezano za isplatu članovima kriznog stožera koje je angažirao tadašnji Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. “Nažalost, do tih podataka još nismo došli. Obratili smo se Agrokoru, a oni su nam odgovorili da se za te podatke obratimo Trgovačkom sudu, otkud nam je rečeno da oni te podatke nemaju. Nije riječ o isplatama savjetnicima i podizvođačima, nego isplatama savjetnicima kriznog menadžmenta. Tih podataka za sada još uvijek nema, ali pokušat ćemo doći do njih“, najavio je Ivanjek.

Petrinja

Gradu Petrinji dodijeljena nagrada “Gradovi za jednakost”

Published

on

U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora održan je završni događaj i dodjela nagrada projekta Gradovi za jednakost. Nositelji projekta, Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, predstavili su rezultate i aktivnosti projekta s ciljem poticanja gradova na unaprjeđenje svojih praksi u ostvarivanju jednakosti među građanima. Sedam gradova s najboljim ocjenama, među kojima je i Grad Petrinja, su ovog ljeta dobrovoljno sudjelovali u Indeksu”Gradovi za jednakost”.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović/Izvor: Radio Banovina

Nagrada je dijeljena u dvije kategorije: mali i veliki gradovi. Gradu Petrinji dodijeljena je nagrada za treću najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti u kategoriji malih gradova. Nagradu je u ime Grada Petrinje preuzeo gradonačelnik Darinko Dumbović, koji se u svom obraćanju zahvalio na nagradi i istaknuo probleme grada Petrinje, koja je puno izgubila i uništena u ratu i u startu je bilo teže natjecati se sa ostalim gradovima dobitnicima nagrade, čime je još veća vrijednost ove nagrade za Grad Petrinju.

Indeks „Gradovi za jednakost“ razvijen je kako bi se istaknule i podijelile različite mjere koje gradovi poduzimaju u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno izjednačavanju mogućnosti među građanima. Indeks omogućuje vrednovanje i rangiranje gradova u Hrvatskoj na temelju njihove prakse u području razvoja lokalne demokracije, dobrog upravljanja i osiguranja dostupnosti javnih usluga za posebno osjetljive društvene skupine, prenosi Radio Banovina.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mrak-Taritaš: Bandićeva zaduženja otplaćivat će naša djeca i unuci

Published

on

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš optužila je u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je zadužio građane u ovoj godini za 1,09 milijardi kuna koje će, kaže, otplaćivati naša djeca i unuci.

“Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine ima 266 stranica i kada to čitate, čitate da je realizacija bila nula, no dodatno piše ‘Ali se priprema’. I tako se grad cijelo vrijeme priprema, a paralelno s time gradonačelnik je uspio u ovoj godini zadužiti Zagreb i sve nas za 1,09 milijardi kuna”, kazala je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

Gradonačelnik se, kaže, igra proračunom i misli da papir sve trpi.

Podsjetila je da je kreditno zaduženje u vrijeme izglasavanja proračuna za 2019. bilo nešto više od 370 milijuna kuna, a jamstva pravnim osobama 50 milijuna kuna.

U ožujku je jamstvo iznosilo 25 milijuna kuna, kod HBOR-a se gradonačelnik zadužio za 161 milijun kuna, u lipnju je novo zaduženje iznosilo 350 milijuna kuna, u srpnju je kredit kod Erste banke iznosio 150 milijuna kuna plus 12 milijuna kuna za Zagrebački velesajam, nabrajala je.

Na ovoj Skupštini, naglašava Mrak-Taritaš, imamo ponovno novu odluku od 500 milijuna kuna zaduženja.

“Kad se to sve zbroji dođete do 1,09 milijardi kuna. To je u ovom trenutku gospodin gradonačelnik zadužio građane i pritom nije niti oko trepnuo. Netko će to otplatiti – naša djeca i unuci”, zaključila je čelnica GLAS-a.

Referirajući se na to što je Grad prihvatio 17 posto primjedbi na GUP Zagreba te što se unatoč najavama gradonačelnika to neće naći na ovoj sjednice Skupštine, Mrak-Taritaš je ustvrdila da oni koji znaju kada će se o njemu odlučivati su Bandić i premijer Andrej Plenković.

“Odgovornost za GUP i sve zajedno je u konačnici Plenkovića. Vi znate da je to jedna stabilna koalicija i sve ove stvari koje gradonačelnik radi – radi u kontekstu toga da dobije potrebne ruke HDZ-a za donošenje GUP-a”, rekla je.

U zagrebačkoj strategiji demografskog razvoja najbolje se vide kontroverze mjere roditelj-odgajatelj

Jedna od točaka na sjednici Skupštine je Prijedlog strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje 2019. do 2031., a gradski zastupnik Stanko Kordić je ustvrdio kako je jedan od ključnih problema te strategije to što nije donesena nacionalna strategija pa se ova gradska nema u što uklopiti.

Nekoliko je ključnih problema koje ova zagrebačka strategija ne uspijeva pomiriti, kaže. Mjera roditelja-odgojitelja potiče snažne kontroverze i u ovoj se to strategiji najbolje vidi.

“Dok se jednom mjerom, primjerice potiče široki obuhvat sve djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, drugom mjerom se praktički izvlači djecu iz vrtića. Dok se jednom mjerom potiče žensko poduzetništvo, drugom se brani ženama da rade”, ističe Koridić.

U GLAS-u smatraju da s obzirom da se veća sada dvije trećine ukupnih sredstava troši za mjere roditelja-odgojitelja i obzirom da ta sredstva rastu, da za provođenje ovih drugih mjera neće preostati ništa.

Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba pokazuje kako se dobro ne gospodari

Gradska zastupnica Sonja König osvrnula se na Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba, koje će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine, a “pokazuje kako se dobro ne upravlja ogromnom gradskom imovinom”.

Izvješće pokazuje da među gradskom imovinom postoji 866 stanova koji se koriste bez ikakve valjane pravne osnove, odnosno u njima živi netko tko na to nema nikakvo pravo i za koga troškove plaća grad, odnosno svi mi.

Što se tiče poslovnih prostora, navela je da izvješće pokazuje da se bespravno koristi njih 278, a da ih je 349 potpuno prazno.

Pozvala je gradonačelnika da te poslovne prostore koji su dugo prazni da na korištenje za neku simboličnu cijenu kako bi ih se popunilo, kao i da donese strategiju upravljanja gradskom imovinom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mrsić: Spor sa sindikatima rješavati dijalogom, a ne zastrašivanjem

Published

on

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je zabrinjavajućim ocijenio da Vladina osnova u rješavanju spora sa školskim učiteljima u štrajku nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka.

 “Situacija na terenu postaje zabrinjavajuća jer ne ukazuje na skoro okončanje započetog štrajka, ali ukazuje na moguću daljnju eskalaciju štrajkova. Sramotno je da Plenković ne nalazi za shodno započeti pregovore sa sindikatima u cilju okončanja nastale situacije”, priopćio je Mrsić.

 Smatra kako takvim neodgovornim postupanjem Vlada i premijer iskazuju krajnje nepoštovanje prema radnicima obrazovnog sektora te prema roditeljima i djeci, koja zbog nerješavanja spora između učitelja i Vlade ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje.

 Mrsić neprimjerenim i opasnim drži da Vlada ignorira socijalni dijalog jer to može imati dugoročne posljedice, te poručuje kako je pitanje plaća jasan materijalni interes radnika kojeg oni imaju pravo zaštititi zakonitim industrijskim akcijama. 

 “Umjesto da Plenković kroz socijalni dijalog sa sindikatima traži rješenja za nastali spor, svakodnevno svjedočimo činjenici da su učitelji, roditelji i djeca talac jednog premijera, kojem je sujeta iznad interesa Hrvatske”, ocijenio je. Premijera, ministra rada Josipa Aladrovića te ministricu obrazovanja Blaženku Divjak pozvao je da odmah započnu razgovore sa sindikatima. 

 Nužno je, tvrdi Mrsić, što prije krenuti u donošenje zakona o plaćama u javnim službama, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije