Povezite se

Politika

Odbor podupro izvješće Povjerenstva za sukob interesa

Objavljeno

-

Nataša Novaković Hina FAH

Saborski Odbor za Ustav u srijedu je jednoglasno podržao izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2017. godinu – oporbenjaci su stava da bi “razvikanijim” aferama vladajućih dužnosnika trebalo dati prioritet i tako ubrzati odlučivanje, dok su iz HDZ-a zamjerili Povjerenstvu da preširoko, arbitrarno tumači Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Grbin: Razvikanijim predmetima dati prioritet

 SDP-ovac Peđa Grbin istaknuo je izuzetno pozitivan učinak koji Povjerenstvo ima na politički život u Hrvatskoj, ali i ocijenio da se “razvikanijim” predmetima treba dati prioritet kako se o nekima na odluku ne bi čekalo i više od četiri godine.

 Kao primjer je prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog pozajmice od 15 milijuna kuna koju mu je za jamčevinu dao odvjetnik Marijan Hanžeković.

 “U vrijeme kada je Bandić osumnjičen za brojna nedjela, a i dalje ga se bira, kad se u Sabor bira neću reći ratni zločinac, ali čovjek koji je u prvom stupnju osuđen za ratni zločin, potrebna je mjera koja bi puno efikasnije odvraćala političare od činjenja nepravilnosti, što pokazuju sva dosadašnja izvješća”, ustvrdio je Grbin.

 Usprotivio se prijedlogu novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim ministar uprave Lovro Kuščević, uvjeren je SDP-ov zastupnik, želi radikalno umanjiti ovlasti Povjerenstva i ukinuti većinu novčanih kazni.

Novaković: Predmete rješavamo po redoslijedu otvaranja, a ne po zanimljivosti

 Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković odgovorila je Grbinu da je svaki predmet nekome najzanimljiviji te da se oni moraju rješavati po redoslijedu otvaranja, a ne po zanimljivosti, bez obzira na to što, kako kaže, razumije takav njegov apel.

 Mostov Robert Podolnjak je članove Povjerenstva upitao zašto su selektivno pozivali svjedoke pri utvrđivanju eventualnog sukoba interesa ministra financija Zdravka Marića u slučaju Agrokor.

 “Pozvali ste Marića, Martinu Dalić i Božu Petrova, no premijera Andreja Plenkovića, koji je bio na svakom sastanku s Ivicom Todorićem i u čijem su se uredu ti sastanci odvijali, niste zvali. Bilo vam je dovoljno pismeno očitovanje iz njegova ureda, dakle ne njegovo, pa me zanima zašto i njega kao ostale niste zvali. Zanima me i zašto se u odluci niste referirali i na tajne sastanke ministra s Todorićem o kojem je on pisao na svom blogu“, pitao je Podolnjak.

 Uzvratili su mu HDZ-ovci, predsjednik Odbora Željko Reiner i član Branko Bačić, ističući da je riječ o predmetu iz 2018., dok se sada raspravlja o Izvješću iz 2017. godine.

 Bačiću je zasmetala i praksa Povjerenstva da za neke dužnosnike u svojim odlukama utvrdi da su povrijedili načelo djelovanja, iako to zakon temeljem kojeg postupaju ne prepoznaje, a nakon takve presude u javnosti se steče dojam da je netko radio nešto protuzakonito.

Bačić: Dužnosnika se izlaže javnom sramoćenju, a nije kršio zakon

 “Recimo, mene tuži privatni tužitelj da je on vlasnik moje poljoprivredne čestice i sud utvrdi da to nije istina, da je to moja čestica, ali ipak me malo opomene da bih se trebao bolje brinuti o njoj. I tako mi ipak nanese neku štetu, kao što mi se čini da se događa i s vašim odlukama o povredi načela djelovanju koju, po mom mišljenju, preširoko, gotovo arbitrarno tumačite”, poručio je.

 “Tako se dužnosnika izlaže javnom sramoćenju jer izgleda kao da krši zakon, a nije tako“, ustvrdio je Bačić i dodao kako se na taj način političaru nanosi šteta.

 Vanjski član Odbora Vladimir Šeks stoga predlaže da Povjerenstvo, kada donosi takve odluke, naglasi da dužnosnik nije prekršio zakon i nije u sukobu interesa, “ali mislimo da bi bilo primjerenije da je postupao u skladu s načelima zakona jer se tako možda ne bi stjecao dojam da je dužnosnik radio nešto nezakonito i amoralno“.

Novaković: Praksu povjerenstva potvrdio je Visoki upravni sud

 Novaković je odgovorila da je Visoki upravi sud, koji nadzire rad Povjerenstva, potvrdio njegovu praksu, ističući da svatko onaj tko misli drugačije može pokrenuti upravni spor protiv njih.

 Davorin Ivanjek iz Povjerenstva napomenuo je da su članovi kroz rad brzo utvrdili nedorečenosti zakona, zbog čega su tražili njegove izmjene, pa su odlučili ekstenzivno tumačiti pojedine odredbe.

 “Mi ni sukob interesa ne možemo kažnjavati i shvatili smo da je dobro preventivno ukazivati na povrede načela. To je pitanje etike i to je realno i teško sankcionirati. Naša poruka je ‘tu budite oprezni i nemojte iz te situacije prijeći u stvarni sukob interesa’“, pojasnio je Ivanjek.

 Dodao je kako je svjestan pokušaja “instrumentalizacije” Povjerenstva, pa su sada puni prijava protiv političara koji idu na europske izbore, no trude se da ne dopuste instrumentalizaciju.

 S obzirom na politički angažman bivše čelnice Povjerenstva Dalije Orešković, kazali su da to ne znači da se svi oni žele baviti politikom, te predložili da se u Zakon uvrsti odredba da se godinu dana nakon mandata u Povjerenstvu ne smije baviti politikom.

Ne dobije li Povjerenstvo očitovanje Vlade o putovanju HDZ-ovaca u Helsinki, pokrećemo postupak

 Nakon rasprave, Novaković je novinarima kazala da su prošli tjedan ponovno poslali dopis Vladi da se očituje o putovanju Vladinim avionom u Helsinki, na kojemu je izaslanstvo HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem sudjelovalo na skupu EPP-a, te da Povjerenstvo očekuje konkretan odgovor i priloge koje su zatražili.

 Napomenula je da su dopis dva puta slali Uredu predsjednika Vlade, a zadnja dva puta samom premijeru na ruke. “Ako ne dobijemo dokument, pokrenut ćemo postupak“, najavila je šefica Povjerenstva.

 Dodala je i da su predmeti ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića u aferi ‘Mercedes’ i ‘Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji’, odnosno njihove povezanosti sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, tek otvoreni i upućeni su dopisi prema određenim institucijama i drugim osobama.

 “U slučaju ‘hotmail’ predmet jest u završnoj fazi. Dopisom smo još od Trgovačkog suda tražili zadnje dokumente i nakon toga može se reći da smo prikupili relevantnu dokumentaciju“, rekla je Novaković.

 Izvjestitelj za taj predmet Ivanjek kazao je kako prikupljaju dokumentaciju vezano za isplatu članovima kriznog stožera koje je angažirao tadašnji Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. “Nažalost, do tih podataka još nismo došli. Obratili smo se Agrokoru, a oni su nam odgovorili da se za te podatke obratimo Trgovačkom sudu, otkud nam je rečeno da oni te podatke nemaju. Nije riječ o isplatama savjetnicima i podizvođačima, nego isplatama savjetnicima kriznog menadžmenta. Tih podataka za sada još uvijek nema, ali pokušat ćemo doći do njih“, najavio je Ivanjek.

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Politika

Božinović: Istražuje se curenje podataka

Published

on

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je Dnevniku aferu Janaf i curenje informacija. Kazao je da je tražio razgovor s glavnim ravnateljem policije.

– Policija skoro godinu dana u ovom slučaju prikuplja dokaze i provodi izvide. Taj je posao završen u trenutku kada se ocijeni da postoji dovoljno dokaza da se podnese prijava, a ništa od toga nije iscurilo van. Rješenje o istrazi uključuje širi broj aktera. USKOK, DORH i policija provodi istragu curenja podataka, naglasio je ministar.

Božinović se osvrnuo i na nove mjere koje su stupile su na snagu objavom na stranicama HZJZ-a, a odnose se na trajanje izolacije.

One su najvažnije za struku, kako bi se znali postaviti s obzirom na pacijente koji im dolaze.

– Ide se na deset dana kada je u pitanju zaraženi COVID-19, a njegovi kontakti ostaju u samoizolaciji četrnaest dana, zbog razvoja simptoma. Upute su opširne i dat će odgovore na brojna pitanja u svakodnevnom postupanju s bolesnicima ili onima koji sumnjaju na bolest. Upute su dostupne i javne, kao i sve ostale upute koje objavljuje HZJZ, primjerice o korisnosti vitamina D u podizanju imunološkog sustava i ostalima, rekao je.

Pozvao je gledatelje da ih pročitaju.

– Odluke se donose na regionalnim razinama županijskih i lokalnih stožera. Situacija je pod kontrolom, kaže, a nada se da će takva i ostati.

Ponovio je da to ovisi o svakom pojedincu.

– Ovu borbu možemo dobiti samo zajednički i solidarno. Nije to teško, kada bismo se stalno držali mjera – distanca, maska, higijena ruku, higijena nosa, bilo bi manje glavobolje epidemiolozima, a i svima nama, ističe Božinović.

Božinović je istaknuo da se najveći pritisak pokušaja prelaska granice od strane migranata odvija noću.

– Sinoć je bilo 200-300 pokušaja prelaska granice, a u prvih osam mjeseci više od 16.000. Još uvijek je to za 30% više nego u istom razdoblju lani.  Mi smo povukli u tri godine više od 200 mil. eura europskih sredstava kako bismo granicu opremili s raznim tehničkim sredstvima, a tu je i ljudski faktor koji sprečava ilegalni prijelaz. U BiH se stvara hot spot uz granicu s RH, što izaziva i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, dodao je.

– Na putu prema ukidanju viza za SAD napravili smo dosta, nadamo se da do kraja fiskalne godine ćemo ostvari uvjet za manje od 3% odbijenih zahtjeva za vizu, poručio je Božinović.

HRT

Ucitavanje vijesti

Najčitanije