Povezite se

Politika

Odbor podupro izvješće Povjerenstva za sukob interesa

Objavljeno

-

Nataša Novaković Hina FAH

Saborski Odbor za Ustav u srijedu je jednoglasno podržao izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2017. godinu – oporbenjaci su stava da bi “razvikanijim” aferama vladajućih dužnosnika trebalo dati prioritet i tako ubrzati odlučivanje, dok su iz HDZ-a zamjerili Povjerenstvu da preširoko, arbitrarno tumači Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Grbin: Razvikanijim predmetima dati prioritet

 SDP-ovac Peđa Grbin istaknuo je izuzetno pozitivan učinak koji Povjerenstvo ima na politički život u Hrvatskoj, ali i ocijenio da se “razvikanijim” predmetima treba dati prioritet kako se o nekima na odluku ne bi čekalo i više od četiri godine.

 Kao primjer je prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog pozajmice od 15 milijuna kuna koju mu je za jamčevinu dao odvjetnik Marijan Hanžeković.

 “U vrijeme kada je Bandić osumnjičen za brojna nedjela, a i dalje ga se bira, kad se u Sabor bira neću reći ratni zločinac, ali čovjek koji je u prvom stupnju osuđen za ratni zločin, potrebna je mjera koja bi puno efikasnije odvraćala političare od činjenja nepravilnosti, što pokazuju sva dosadašnja izvješća”, ustvrdio je Grbin.

 Usprotivio se prijedlogu novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim ministar uprave Lovro Kuščević, uvjeren je SDP-ov zastupnik, želi radikalno umanjiti ovlasti Povjerenstva i ukinuti većinu novčanih kazni.

Novaković: Predmete rješavamo po redoslijedu otvaranja, a ne po zanimljivosti

 Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković odgovorila je Grbinu da je svaki predmet nekome najzanimljiviji te da se oni moraju rješavati po redoslijedu otvaranja, a ne po zanimljivosti, bez obzira na to što, kako kaže, razumije takav njegov apel.

 Mostov Robert Podolnjak je članove Povjerenstva upitao zašto su selektivno pozivali svjedoke pri utvrđivanju eventualnog sukoba interesa ministra financija Zdravka Marića u slučaju Agrokor.

 “Pozvali ste Marića, Martinu Dalić i Božu Petrova, no premijera Andreja Plenkovića, koji je bio na svakom sastanku s Ivicom Todorićem i u čijem su se uredu ti sastanci odvijali, niste zvali. Bilo vam je dovoljno pismeno očitovanje iz njegova ureda, dakle ne njegovo, pa me zanima zašto i njega kao ostale niste zvali. Zanima me i zašto se u odluci niste referirali i na tajne sastanke ministra s Todorićem o kojem je on pisao na svom blogu“, pitao je Podolnjak.

 Uzvratili su mu HDZ-ovci, predsjednik Odbora Željko Reiner i član Branko Bačić, ističući da je riječ o predmetu iz 2018., dok se sada raspravlja o Izvješću iz 2017. godine.

 Bačiću je zasmetala i praksa Povjerenstva da za neke dužnosnike u svojim odlukama utvrdi da su povrijedili načelo djelovanja, iako to zakon temeljem kojeg postupaju ne prepoznaje, a nakon takve presude u javnosti se steče dojam da je netko radio nešto protuzakonito.

Bačić: Dužnosnika se izlaže javnom sramoćenju, a nije kršio zakon

 “Recimo, mene tuži privatni tužitelj da je on vlasnik moje poljoprivredne čestice i sud utvrdi da to nije istina, da je to moja čestica, ali ipak me malo opomene da bih se trebao bolje brinuti o njoj. I tako mi ipak nanese neku štetu, kao što mi se čini da se događa i s vašim odlukama o povredi načela djelovanju koju, po mom mišljenju, preširoko, gotovo arbitrarno tumačite”, poručio je.

 “Tako se dužnosnika izlaže javnom sramoćenju jer izgleda kao da krši zakon, a nije tako“, ustvrdio je Bačić i dodao kako se na taj način političaru nanosi šteta.

 Vanjski član Odbora Vladimir Šeks stoga predlaže da Povjerenstvo, kada donosi takve odluke, naglasi da dužnosnik nije prekršio zakon i nije u sukobu interesa, “ali mislimo da bi bilo primjerenije da je postupao u skladu s načelima zakona jer se tako možda ne bi stjecao dojam da je dužnosnik radio nešto nezakonito i amoralno“.

Novaković: Praksu povjerenstva potvrdio je Visoki upravni sud

 Novaković je odgovorila da je Visoki upravi sud, koji nadzire rad Povjerenstva, potvrdio njegovu praksu, ističući da svatko onaj tko misli drugačije može pokrenuti upravni spor protiv njih.

 Davorin Ivanjek iz Povjerenstva napomenuo je da su članovi kroz rad brzo utvrdili nedorečenosti zakona, zbog čega su tražili njegove izmjene, pa su odlučili ekstenzivno tumačiti pojedine odredbe.

 “Mi ni sukob interesa ne možemo kažnjavati i shvatili smo da je dobro preventivno ukazivati na povrede načela. To je pitanje etike i to je realno i teško sankcionirati. Naša poruka je ‘tu budite oprezni i nemojte iz te situacije prijeći u stvarni sukob interesa’“, pojasnio je Ivanjek.

 Dodao je kako je svjestan pokušaja “instrumentalizacije” Povjerenstva, pa su sada puni prijava protiv političara koji idu na europske izbore, no trude se da ne dopuste instrumentalizaciju.

 S obzirom na politički angažman bivše čelnice Povjerenstva Dalije Orešković, kazali su da to ne znači da se svi oni žele baviti politikom, te predložili da se u Zakon uvrsti odredba da se godinu dana nakon mandata u Povjerenstvu ne smije baviti politikom.

Ne dobije li Povjerenstvo očitovanje Vlade o putovanju HDZ-ovaca u Helsinki, pokrećemo postupak

 Nakon rasprave, Novaković je novinarima kazala da su prošli tjedan ponovno poslali dopis Vladi da se očituje o putovanju Vladinim avionom u Helsinki, na kojemu je izaslanstvo HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem sudjelovalo na skupu EPP-a, te da Povjerenstvo očekuje konkretan odgovor i priloge koje su zatražili.

 Napomenula je da su dopis dva puta slali Uredu predsjednika Vlade, a zadnja dva puta samom premijeru na ruke. “Ako ne dobijemo dokument, pokrenut ćemo postupak“, najavila je šefica Povjerenstva.

 Dodala je i da su predmeti ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića u aferi ‘Mercedes’ i ‘Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji’, odnosno njihove povezanosti sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, tek otvoreni i upućeni su dopisi prema određenim institucijama i drugim osobama.

 “U slučaju ‘hotmail’ predmet jest u završnoj fazi. Dopisom smo još od Trgovačkog suda tražili zadnje dokumente i nakon toga može se reći da smo prikupili relevantnu dokumentaciju“, rekla je Novaković.

 Izvjestitelj za taj predmet Ivanjek kazao je kako prikupljaju dokumentaciju vezano za isplatu članovima kriznog stožera koje je angažirao tadašnji Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. “Nažalost, do tih podataka još nismo došli. Obratili smo se Agrokoru, a oni su nam odgovorili da se za te podatke obratimo Trgovačkom sudu, otkud nam je rečeno da oni te podatke nemaju. Nije riječ o isplatama savjetnicima i podizvođačima, nego isplatama savjetnicima kriznog menadžmenta. Tih podataka za sada još uvijek nema, ali pokušat ćemo doći do njih“, najavio je Ivanjek.

Politika

Bačić: Jelenić dolazio iz sustava, podrazumijevalo se da zadovoljava kriterije

Published

on

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je u srijedu u Varaždinu da je ostavka Dražena Jelenića na dužnost glavnog državnog odvjetnika jedino rješenje u ovim okolnostima.

“U ovakvim je okolnostima jasno da je ostavka na mjesto glavnog državnog odvjetnika jedino rješenje, a to je i on sam rekao jer njegov opstanak na toj dužnosti bi opterećivao rad glavnog državnog odvjetnika”, rekao je Bačić komentirajući Jelenićev potez nakon što je javno priznao da je član masonske lože.

Bačić je dodao da će se sada na razini Vlade vrlo brzo trebati donijeti odluka o predlaganju novog kandidata za glavnog državnog odvjetnika te kazao da u ovom trenutku nema informaciju o tome tko bi to mogao biti.

Na pitanje hoće li se provesti sigurnosna provjera novog kandidata, odgovorio je da je pristaša da se za imenovanja na bilo kakvu dužnost na državnoj razini provode sigurnosne provjere “kako se neke stvari ne bi događale”.

Bačić smatra kako su političari, pa i glavni državni odvjetnik, osobe čija se transparentnost podrazumijeva te da se neke stvari moraju iskomunicirati prije nego što se tako nešto dogodi.

Jelenić je dolazio iz sustava i podrazumijevalo se da zadovoljava kriterije

Na novinarsku primjedbu da su te provjere u ovom slučaju zakazale, Bačić je kazao da je Jelenić dolazio iz sustava.

“Nije on izvučen negdje pa postavljen, već je on iz sustava i podrazumijeva se da je osoba koja zadovoljava kriterije da bi bio glavni državni odvjetnik. Ovo članstvo se dogodilo, čini mi se, neposredno prije samog njegovog imenovanja i tu okolnost je trebalo iskomunicirati, a onda bi sve vjerojatno bilo kudikamo drugačije nego na ovaj način kako je završilo”, rekao je Bačić u Varaždinu gdje je bio na 30. obljetnici osnivanja HDZ-a Varaždinske županije.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: HDZ neprijeporno ima 210.000 članova

Published

on

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u srijedu je na iskazane sumnje kandidata Ivana Penave o broju članova HDZ-a odgovorio da je brojka od 210.000 članova stranke neprijeporna, a pravila za prikupljanje potpisa članova stranke jasna, određena statutom i prihvaćena na nacionalnom vijeću.

“Pravila su jasna, potrebno je prikupiti onoliko potpisa koliko je definirano statutom, to je za predsjednika i zamjenika pet posto od ukupnog broja članova i tri posto za potpredsjednike“, izjavio je Jandroković nakon sjednice stranačkog predsjedništva komentirajući izjavu Penave koji se kandidirao za zamjenika predsjednika na unutarstranačkim izborima.

Penava: HDZ nema ni približno toliko članova

Penava je priznao da ima problema u prikupljanju potpisa za izbore, a najspornija mu je činjenica da HDZ ima oko 210.000 članova. Tvrdi da u HDZ-u nema ni približno toliko članova te mu to otežava prikupljanje potpisa potrebnih za kandidaturu.

Jandroković pak ustrajava na toj brojci i tvrdi da HDZ ima “nešto iznad 210.000 članova”, a napravljeno je i ažuriranje članstva.

To znači da će kandidati za predsjednika stranke i zamjenika trebati prikupiti oko 10.500 potpisa, a kandidati za potpredsjednike oko 6340 potpisa.

“Ta je brojka definirana je statutom stranke, a jednoglasno je prihvaćena  i na nacionalnom vijeću stranke. Nitko se u tom trenutku nije žalio na proceduru niti na broj potpisa koje je potrebno skupiti“ , ističe Jandroković.

Jandroković: Želi se stvoriti dojam da je riječ pritisku 

Očekivao je, kaže, da svi oni koji žele doći na visoke pozicije unutar HDZ-a imaju svoje aktiviste i volontere koji za njih po općinama i gradovima prikupljaju potpise.

Ističe i da nije čuo niti za jedan konkretan primjer da se otežava prikupljanje potpisa na terenu ili da se članovima prijeti ako nekom od kandidata daju potpis.

“Nemam ni jednu konkretnu informaciju, čini mi se da se takve opće formulacije koriste kako bi stvorio dojam da nešto ne štima ili je riječ o pritisku kako bi se lakše došlo do potpisa“, rekao je Jandroković nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj je jednoglasno prihvaćeno financijsko izvješće stranke za 2019.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo time kakva je bila prošla godina u financijskom smislu i što su je završili “u plusu”, kao i protekle četiri godine, otkako je Andrej Plenković predsjednik stranke.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković na godišnjici HDZ-a: Samo jedinstveni ostvarujemo pobjedničke rezultate

Published

on

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je u Varaždinu na 30. obljetnici osnivanja županijske organizacije rekao da je zajedništvo stranke najvažnija poruka uoči parlamentarnih izbora jer, kako je istaknuo “samo kad smo jedinstveni ostvarujemo pobjedničke rezultate.”

U Maloj dvorani varaždinske Arene Plenković je okupljenom članstvu uputio tri poruke.

„U izbornoj godini, nakon iskustva predsjedničkih izbora, najvažnija poruka uoči parlamentarnih izbora je naše zajedništvo. Samo kad smo jedinstveni onda ostvarujemo pobjedničke rezultate i onda potvrđujemo ono što jesmo – najjača politička stranka u Hrvatskoj“, rekao je i dodao da će HDZ ostati pobjednička stranka nakon parlamentarnih izbora.

Kao drugu poruku predsjednik stranke i Vlade je naveo ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.

„Posljednja informacija s užeg kabineta Vlade je 87 posto ugovorenih i 32 posto isplaćenih sredstava iz europskih fondova. Kad smo preuzeli dužnost bili smo na devet posto ugovorenog i jedan posto isplaćenog“, rekao je Plenković naglasivši da profitiramo od članstvo u Europskoj uniji, a Vlada sustavno radi na decentralizaciji.

Treća poruka upućena članstvu vezana je uz unutarstranačke izbore. Plenković je ocijenio kako je HDZ napravio veliki demokratski iskorak omogućivši svakom članu da svojim glasom ima veći utjecaj na vodstvo i smjer stranke.

Varaždin, 19.2.2020 – Svečano obilježavanje 30. obljetnice osnutka HDZ-a Varaždinske županije održano je u srijedu u Gradskoj športskoj dvorani Arena Varaždin. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ua

„Pozdravljam sve koji su se najavili kandidirati. Članovi će izabrati one koji će najbolje voditi stranku. Nakon izbora pružimo ruku jedni drugima i budimo obitelj“, poručio je Plenković.

Predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je u politici sve mjerljivo, kako je u 30 godina postignuto puno, od stvaranja države i pobjede u Domovinskom ratu do ulaska u euroatlantske asocijacije NATO  i EU te da HDZ s aktualnim predsjednikom Plenkovićem Hrvatsku vodi u pravom smjeru.

„Međutim, znalo se naći i pojedinaca koji su daleko više vodili brigu o stanju svojeg žiro- računa nego o javnom interesu. Jasno i glasno poručujem: poreznim dužnicima, osobama s pravomoćnim presudama, članovima stranke na drugim listama i u kampanji za druge, nema mjesta u HDZ-u“, rekao je Stričak. Istaknuo je da HDZ-a  ima najbolje rezultate dosad. „Svaki treći vijećnik na području Varaždinske županije je naš, imamo 11 gradonačelnika i načelnika, 15 predsjednika gradskih i općinskih vijeća te predsjednika Županijske skupštine“.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan, najavivši kandidaturu za tu poziciju i u sljedećem mandatu, naglasio je da su prije tri godine preuzeli odgovornost za vođenje Varaždina.

„Znali smo da je grad opterećen mnogim problemima, da je pod teretom mnogobrojnih sudskih sporova koji su rezultat nepromišljenih, loših i osobnim ambicijama oblikovanih poteza bivših gradskih vlasti i gradonačelnika“, rekao je Habijan. Ocijenio je da su „odgovorna gradska vlast je koja ne donosi odluke razmišljajući kratkoročno, od izbora do izbora“.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije