Odbor podržao imenovanje Marije Vučković za ministricu poljoprivrede

Sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora

Saborski Odbor za poljoprivredu u petak je većinom glasova podržao imenovanje Marije Vučković za ministricu poljoprivrede.

Za imenovanje je glasovalo sedam članova odbora, a četiri protiv.

Predstavljajući kandidatkinju za novu ministricu poljoprivrede, premijer Andrej Plenković kazao je, među ostalim, da je do sada obnašala dužnost državne tajnice u tom ministarstvu, prije toga bila je pomoćnica ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a obnašala je i dužnost zamjenice župana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz to što je angažirana politički, kao ekonomistica koja je magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu, radila je kao predavač na Sveučilištu u Dubrovniku.

Plenković je istaknuo da je Vučković u potpunosti u tijeku sa svim procesima i nadležnostima Ministarstva poljoprivrede, a bila je i dio tima koji je protekle gotovo tri godine mandata Vlade donio niz važnih sistemskih zakona u području poljoprivrede, brojne pravilnike, sve u cilju unapređivanja hrvatskoga sela, položaja poljoprivrednika, ribara te kvalitetnije apsorpcije sredstava iz EU fondova.

“Smatram da će Vučković sa svojim stručnim, političkim i upravljačkim iskustvom vrlo kvalitetno obavljati sve poslove koji se tiču nadležnosti ministrice poljoprivrede i to na način da ćemo kao i do sada biti na razini rješavanja pitanja koja su važna u ovom gospodarskom sektoru”, istaknuo je premijer.

Vučković je, osvrnuvši se na započete aktivnosti i dosadašnja postignuća u Ministarstvu, rekla da rade novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama, da će provesti digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme koja je nedostajala i dalje raditi zajedno s ribarima na korištenju fondova, na poboljšanju njihovog položaja i izraditi odgovarajući strateški plan za novo programsko razdoblje.

Žele, kaže, ugovoriti u cijelosti dostupnu alokaciju iz programa ruralnog razvoja vrijednu 2,4 milijardi eura, od čega se 85 posto financira iz EU fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

Vezano za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, navela je da je dosad Ministarstvo odobrilo 185 na raspolaganje, a još 200 ih je u proces. Ministarstvo, kaže, ima najavljeno za vrlo skoro pokretanje natječaja u 55 jedinica lokalne samouprave.

Vučković je istaknula da je Ministarstvo u procesu izrade detaljnog zahtjeva za dobivanje tri godine odgode prodaje zemljišta strancima.

Kao potvrdu dosadašnjem uspješnom radu resora koji bi trebala preuzeti, posebno je istaknula da tri godine nije bilo nikakvih prosvjeda u tom resoru.

Članovi Odbora za poljoprivredu većinom su izražavali podršku Vučković te hvalili njezin dosadašnji rad i uspjeh, ali i iznijeli određene kritike, sugestije i očekivanja

Davor Vlaović (HSS) komentirao je promjene u Vladi istaknuvši da je dojam u javnosti da je to nastalo na temelju pritiska medija i opozicije, a ne zbog stvarne volje predsjednika Vlade. Smatra i da premijer “nagrađuje” ministre koje mijenja dajući im sada da idu u Sabor i na neka druga mjesta.

Vlaović je poručio i da nema poljoprivredne proizvodnje bez osnovnog resursa, a to je zemljište. “Rekli ste da je zakon donesen, da bi bilo brže raspolaganje, prodaja državnih koncesija, a u tome brže dogodio se samo brz prijenos koncesija na Fortenova grupu mimo volje jedinica lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača”, ustvrdio je.

Plenković je podsjetio da je proces prijenosa zakupa zemljišta s Agrokora na Fortenova grupu zakonski uređen.

“Svi hrvatski poljoprivrednici, posebice oni mali OPG-ovci su svjesni da smo koristili tada postojeći zakonski okvir stanje u poljoprivredi bi bilo tako da bi na ovom odboru bilo jako puno kritika prema Vladi što su napravili. Budući da se to našim angažmanom i odvažnošću nije dogodilo, bilo bi dobro da se to uvaži i honorira. Ljudi znaju što im se moglo dogoditi a nije”, poručio je.

Vučković je nakon završetka Odbora ocijenila da se očekuje dobra suradnja i da takav način razgovora i dijaloga koji se vodio potvrđuje da su ipak napravili značajne iskorake u Ministarstvu poljoprivrede te ima prostora za još veće, bolje i brže.

Novinari su je upitali i boji li se agrarne mafije koju je bivši ministar Tomislav Tolušić optužio da mu smješta u jeku afere s fotografijom na kojoj je on s prostitutkom u krilu i kokainom u kadru, a za koju je službeno zaključeno kako je riječ o fotomontaži.

“To je veliki resor i velika odgovornost, uvijek može biti različitih sukoba i interesa za koje ne tvrdim da nisu legitimni. Nastojat ćemo raditi otvoreno, jasno, zakonito, učinkovito, na sva ćemo pitanja odgovarati cijeloj javnosti pa onda mislim da će biti lakše”, smatra Vučković.

Od svog prethodnika je, kaže, dobila sve potrebne informacije za odgovarajuće obavljati svoj posao, istaknula je Vučković na upit je li od svog prethodnika dobila informacije o bandama.