Odbijena tužba protiv lokacijske dozvole za plutajući LNG terminal; načelnica Omišlja najavljuje žalbu

Izvor: Novi list

Načelnica Općine Omišlja Mirela Ahmetović rekla je u srijedu u povodu nepravomoćne presude Upravnog suda, kojom je odbijena tužba te općine zbog ocjene zakonitosti izdavanja prve izmjene i dopune lokacijske dozvole za realizaciju projekta plutajućega LNG terminala, da će se ta općina i njezini stanovnici usmjeriti prema europskim pravosudnim tijelima i institucijama.

Načelnica Omišlja rekla je na konferenciji za novinare da je Upravni sud donio presudu kojom je nepravomoćno odbijena tužba Općine Omišlja protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zbog ocjene zakonitosti izdavanja prve izmjene i dopune lokacijske dozvole za realizaciju projekta plutajućega LNG terminala.

Najavljujući žalbu Visokome upravnom sudu, Ahmetović je rekla kako, s obzirom na dosadašnja iskustva u vezi s terminalom, drugačiju presudu nije ni očekivala.

Pokrenuli smo komunikaciju s Europskom komisijom i Europskim parlamentom i pripremamo se za nastup pred europskim pravosudnim institucijama, istaknula je, dodajući da Vlada dosad nije nijednom pogledala prema lokalnoj zajednici te da premijer i hrvatska predsjednica “nisu ni stupili na tlo Općine Omišlja, gdje se navodno treba nalaziti tzv. strateški projekt”.

Ahmetović je ustvrdila da država u Omišlju “želi instalirati nešto što nije bilo ni u najluđem scenariju” općine i županije. Smatra da se dosad nije dogodilo da EU financira projekt kojemu se, kao na Krku, tako oštro protivi cijela lokalna zajednica.

Na upit o obrazloženju presude, Ahmetović je rekla kako se u njoj navodi da, iako postoji županijski i općinski prostorni plan, postoji i strategija razvoja RH u kojoj se spominje LNG terminal. Istaknula je da u strategiji razvoja RH postoji LNG terminal, ali kopneni.

Župan Zlatko Komadina na to je dodao da lokalna zajednica nije protiv LNG terminala, ali se zauzima za kopneni LNG terminal te da se u tom slučaju koristi zamjena teza.Istaknuo je da županija daje punu potporu pravednoj borbi Općine Omišlja protiv plutajućega LNG terminala.

“Apsurd je da, umjesto kopnenog terminala u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, imamo zapravo agresiju s plutajućim terminalom koji ovdje nitko ne želi”, zaključio je Komadina te “apelirao na RH da treba raditi projekte u suglasju s regionalnom i lokalnom zajednicom”.

Upravni sud u Rijeci objavio je potkraj veljače i nepravomoćnu prvostupanjsku presudu kojom je odbijen tužbeni zahtjev za poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, tj. okolišne dozvole za zahvat uvođenja faze plutajućega LNG terminala na području Omišlja.