Odbačena Glavaševa prijava protiv Fehira, odvjetnici traže reviziju

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu koju je za teško ubojstvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića protiv Krunoslava Fehira podnio Branimir Glavaš.

Riječ je o tzv. slučaju garaža za koji je Glavaš već bio pravomoćno osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992., ali je odlukom Ustavnog suda ta presuda poništena, a predmet vraćen na prvostupanjsko suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu, koje još traje.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina 31. 8. 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

U jednom trenutku, tijekom večeri, Vučković je provalio vrata garaže i istrčao van, a Fehir, koji je tada bio sam na straži, u njega je ispalio više hitaca. Glavaša je Fehir, pak, na suđenju okarakterizirao kao zapovjednika postrojbe kojoj je pripadao i kao čovjeka koji je prvi došao na mjesto događaja.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nema status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir.

ŽDO u Zagrebu je ipak 23. lipnja 2020. donio rješenje kojim se odbacuje Glavaševa kaznena prijava, što je Fehira i njegova odvjetnika Dinka Matijaševića ponukalo da sada protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

No, Glavaš i njegovi odvjetnici nisu se pomirili s odbačajem prijave pa od nove glavne državne odvjetnice traže reviziju odluke ŽDO-a u Zagrebu, donosi Jutarnji list.