Od zakona o nestalim osobama očekuje se jasno definiranje obveza svih sudionika

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je u srijedu kako se od Nacrta prijedloga zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu očekuje da jasno definira sva prava i obveze zemalja koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba.

“Ovaj će zakon jasno definirati sva prava i obveze zemalja koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba”, poručio  je Sučić u Saboru upitan koji su konkretni pomaci zakona s obzirom da se Hrvatska sa Srbijom još uvijek spori oko arhiva.

Sučić je dodao da je Hrvatska prepoznala zakon kao sastavni dio potrebe kako bi se, u bilateralnoj suradnji sa Srbijom, zaštitile vrijednosti Domovinskog rata te pravnu zaštitu dobile nestale osobe i članovi obitelji.

Upitan što je to što što će ‘natjerati’ Srbiju da omogući uvid u arhive JNA i druge arhive, Sučić je rekao da ovaj zakon to ne može.

“Zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu neće natjerati Srbiju da omogući uvid u arhive, ali kada donesemo zakon krećemo u revidiranje postojećih sporazuma. Na bilateralnoj razini sa Srbijom  funkcioniramo na temelju sporazuma potpisanog u  Daytonu iz 1995. godine i protokolnog iz 1996. koji je zastario i ne propisuje jasno nadležnosti u postupku traženja”, kazao je.

Brkić: Hrvatska ne smije Srbiji dozvoliti pristup EU, dok ne dozvoli pristup arhivima

Prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu komentirao je i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ocijenivši da Hrvatska ne smije i ne bi trebala Srbiji dozvoliti pristup EU, dok ne dozvoli pristup arhivima.

Izrazio je  zadovoljstvo što je zakon došao na dnevni red, no i dodao kako je porazna činjenica da to već nije učinjeno. 

“Ovaj će zakon sustavno riješiti procedure i postupke nadležnih tijela, a nositelj je Ministarstvo branitelja. Trebali bi svi maknuti politiku iz ovog područja jer je ovo ljudsko i civilizacijsko pitanje. Svaka žrtva zaslužuje isti pristup, a država je dužna obiteljima nestalih omogućiti pronalazak nestalih”, rekao je.

Podsjetio je da je Vlada sklopila sporazum s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i protokole o pronalasku nestalih i razmjeni tih podataka.

“Ono što Republika Hrvatska mora inzistirati u provedbi ovog zakona, odnosno pronalasku nestalih, od Srbije pri njenom postupku pristupa EU da do kraja ispuni sve kriterije iz poglavlja 23 i 24, da otvori sve arhive i da sve informacije i podatke. I sve dok ne da, do zadnje točke i zareza, te podatke, Hrvatska ne smije i ne bi trebala dozvoliti pristup Republici Srbiji Europskoj uniji, ustvrdio je Brkić.