Od svih gradova u Hrvatskoj od potresa najugroženiji Zagreb

Izvor: N1/ilustracija

Igor Magdalenić, predsjednik Hrvatske udruge kriznoga menadžmenta, gostovao je u Novom danu N1.

Hrvatska udruga kriznog menadžment izradila je procjenu rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

“Cilj je bio prvi put napraviti detaljne karte gdje se može vidjeti pouzdano koja su naugroženija područja u hrvatskim gradovima. Korištene su seizmološke karte, karte terena, godina izgradnje zgrada, procjene ugroženosti, korištena je visina zgrada, tip gradnje, otpornost i izloženost zajednice, gustoća naseljenosti”, kazao je Magdalenić.

Nakon objave karte stiglo je i dosta reakcija građana. “Dobivamo dosta mailova i poziva s adresama ljudi, da im provjerimo njihovu kuću. U izradi je interaktivna karta, koja će biti objavljena za koji dan, gdje će svaki građanin moći pogledati za svoju kuću koja je razina ugroze od potresa”, otkrio je Magdalenić.

“Bit će web karta. Open street map će se koristiti kao podloga i bit će vrlo jednostavno za korištenje”, dodao je.

Magdalenić je otkrio i koji je hrvatski grad najugroženiji od potresa. “Zagreb, zbog broja stanovnika i područja, sigurno je najugroženiji. Uz njega na drugom mjestu ugroženosti je Dubrovnik”, otkrio je Magdalenić. “Stare zgrade su najugroženije, jer nisu građene da izdrže potrese toga intenziteta”, dodao je.

Podsjetimo, HUKM je izradio ukupno 42 karte koje se odnose se na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu.