VIDEO/Od poginulog skupnika Briškog na komemoraciji u MORH-u oprostili se predsjednica, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera

Komemoracija skupniku Josipu Briškom

Minutom šutnje te obraćenjem predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OSRH Mirka Šundova u petak je u Ministarstvu obrane održana komemoracija poginulom skupniku Josipu Briškom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je poginuli Briški imao ”ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka koji nije želio postati niti ostati prosječan”.

Izvor: MORH

”Izabrao je najteži put. Život je posvetio služenju Hrvatskoj, spreman bilo gdje stati u obranu domovine. Pitamo se zašto nas najbolji napuštaju prvi. Odgovor nadilazi sposobnosti ljudskog rasuđivanja. Svaki dan njegove službe potvrđuje odanost domovini, njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistanu je ljudima pružio trunku nade u bolju budućnost. Podmukli napad ga je zaustavio. Ostaje praznina, ali Josip će uvijek biti među nama”, zaključila je predsjednica.

Najdublju sućut obitelji poginulog izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

”Ne postoje riječi koje mogu vratiti izgubljeni život. Ovakvi trenuci duboko pogađaju i javnost. Postavši pripadnikom HV-a nastavio je hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji, putem mira i slobode. Zato mu neizmjerno hvala što je živio i radio prema idealima za koje su se borili branitelji u Domovinskom ratu”, kazao je Krstičević dodajući kako ”danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske”.

Ministar obrane dodao je kako će uz suprugu i sina poginulog Briškog ”uvijek biti Hrvatska vojska”. Uz to, najavio je kako će Središte za međunarodne operacije u čast poginulog vojnika preimenovati u Središte za međunarodne operacije ‘Josip Briški’.

Načelnik Glavnog stožera, general zbora Mirko Šundov, kazao je da je kada je primio vijest o smrti Josipa Briškog osjetio “strašan gubitak i tugu koji će nas stalno pratiti”.

“Njegov odlazak sve nas je duboko potresao i vojsku i cijelu hrvatsku javnost. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom”, kazao je Šundov. Pritom je dodao da Hrvatska vojska 16 godina sudjeluje u podupiranju mira te kako je ovo prvi put da smo izgubili vojnika.

Tijelo poginulog skupnika Josipa Briškog stiglo je u petak ujutro u zagrebačku luku američkim zrakoplovom, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

U Hrvatskoj, na Plesu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika, kojem su uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske, nazočili predsjednica Republike, premijer Andrej Plenković, ministar obrane, načelnik Glavnog stožera sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazočili su i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu koji je preminuo je u srijedu, 24. srpnja 2019. godine od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.