Od Nove godine bit će jeftiniji automobili

Ako planirate kupiti novi ili rabljeni automobil, pričekajte još nekoliko dana jer će od sljedeće godine sve biti jednostavnije, brže i jeftinije.

Od prvog dana 2018. na snagu stupaju promjene u oporezivanju i administraciji koje će građanima uštedjeti vrijeme, novac i živce.

Od nove godine više nećete morati šetati između Porezne uprave, javnog bilježnika i stanice za tehnički pregled prilikom kupnje ili prodaje rabljenog vozila. Sve ćete moći obaviti na jednom mjestu. U stanici za tehnički pregled, i to sve na jednom jedinom šalteru, piše Dnevnik.hr.

„Nakon potpisivanja ugovora između kupca i prodavatelja bit će dovoljno da dođete u jednu od stanica za tehnički pregled, uplatite pristojbu. Dobijete prometnu dozvolu na svoje ime i time je postupak završen“, kaže Mato Nikić iz Centra za vozila Hrvatske.

Bit će i upola jeftinije jer će porez na stjecanje rabljenog vozila zamijeniti 50 posto niža upravna pristojba. Umjesto čekanja u policijskoj postaji, u stanicama za tehnički pregled moći će se obaviti i registracija vozila te prva ovjera prometne dozvole.

Od iduće godine mijenja se i oporezivanje nabave automobila zbog kojeg će vozila do 150.000 kuna vrijednosti pojeftiniti između dvije i tri tisuće kuna. Cilj je građanima omogućiti da si mogu priuštiti novije automobile jer danas voze 13 godina stara i nesigurnija vozila.

„Mislim da je sve to skupa premalo. Gledajući prosjek onoga što naši građani mogu kupiti to su vozila po cijeni od 80 do 90 tisuća kuna i apsurdno je da ih dodatno opterećujemo visokim davanjima“, kaže prometni stručnjak Željko Marušić.

Nakon prvog siječnja bolje će biti i poduzetnicima koji kupuju vozila do vrijednosti 400 tisuća kuna. Omogućit će im se povrat polovice pretporeza koji moraju platiti, piše Dnevnik.hr.