Od jeseni samo jedan tablet na četiri prvašića

Prema planu ministrice Blaženke Divjak, odustaje se od prakse nabave tableta za svakoga učenika uključenog u reformu.

Umjesto toga, za učenike nižih razreda od prvog do četvrtog osnovne škole nabavljao bi se jedan tablet za njih četvero. Praksa jedan tablet po učeniku nastavila bi se u predmetnoj nastavi, dakle od petog do osmog razreda, navodi dnevnik.

Takav je plan ministrica znanosti i obrazovanja prezentirala na internom sastanku sa stotinjak savjetnika, održanom u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti. Plan nabave tableta po principu “četiri na jedan” u nižim razredima, prikazan u ministričinoj prezentaciji, zapeo je za oko pojedinim savjetnicima.

Ministrica je navela kako će učenici u razrednoj nastavi koristiti tablete samo u skupnim oblicima rada, za što očito u Ministarstvu smatraju da je dovoljan jedan tablet na četiri učenika, a za više razrede ostaje plan svakom učeniku tablet, prenosi jedan od savjetnika za Jutarnji list.

Podsjećaju da su u ovoj školskoj godini svi učenici 74 eksperimentalne škole dobili tablete, bez obzira na uzrast. U tu je svrhu potrošeno oko osam milijuna kuna.

Tzv. frontalna reforma obuhvatit će od jeseni sve škole i učenike u prvim, petim, djelomično sedmim (biologija, kemija, fizika) razredima osnovnih škola te prvim srednje. Kako reforma od jeseni obuhvaća u razrednoj nastavi jedino prvašiće, ispada da bi prema takvom planu ministrice samo oni od ove jeseni radili na tabletima skupno, odnosno četiri glave na jedan tablet, a princip jedan na jedan zadržao bi se u petim i sedmim. Plan za srednju školu još nije poznat, navodi Jutarnji.

U Ministarstvu znanosti ne potvrđuju niti demantiraju informaciju o prorjeđivanju tableta, uz naznaku da će s punom informacijom, kao i izvorima financiranja, izaći u javnost kroz nekoliko dana, na brifingu za novinare.

“Prezentacija koju spominjete bila je isključivo interne prirode i namijenjena djelatnicima koji su aktivni sudionici frontalne provedbe reforme, ali ne predstavlja punu informaciju i cjelovit plan za jesen jer se model razrađuje između tijela državne uprave”, odgovorili su Jutarnjem u ministarstvu.

Paralelno, nastavnici ne pokazuju žaljenje za odustajanjem od cjelovite nabave tableta, pogotovo nakon lanjskih kašnjenja s njihovom nabavom za učenike eksperimentalce, a potom i pristiglom robom bez kamera, na kojoj su, prigovarali su ravnatelji, zbog loše kvalitete pucali ekrani, piše Jutarnji list, prenosi Hina.