Od danas do kraja rujna 10 posto skuplje cestarine

Od danas do kraja rujna na snazi je sezonsko 10-postotno povećanje cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ).

Tako će se za cestarinu na relaciji Zagreb – Split umjesto 181 trebati izdvojiti 200 kuna, a Zagreb – Rijeka 77 umjesto 70 kuna.

Putovanje autocestom automobilom od Zagreba do Goričana stajat će 47 kuna, tri kune više nego izvan ljetne sezone, a 141 kunu (za 13 kn više) plaćat će se cestarina na relaciji Zagreb – Lipovac.

Za 13 kuna povećava se cestarina od Zagreba do Osijeka i iznosi 135 kuna, a od Zagreba do Ploča veća je za 25 kuna i stoji 256 kuna.

Za putovanje automobilom na autocesti od Zagreba do Karlovca u sezoni treba izdvojiti 21 kunu ili dvije kune više nego van sezone, a od Mraclina do Lekenika 11 kuna, što je kunu više.

Mostarina na Krčkom mostu u sezoni se povećava s 35 na 39 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija se povećava sa 20 na 22 kune.

Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine ostaju iste kao izvan ljetne sezone.

Za 113 relacija cijene cestarine zbog metodologije izračuna ostat će nepromijenjene, dok se korekcija provodi na 1.159 relacija. Prosječno povećanje cestarine iznosi 10%, s time da je najniže povećanje 3%, a najviše 50% i to za motocikle zbog zaokruživanja, primjerice s dvije na tri kune.

Bina Istra mjeru sezonskog povećanja cestarina provodi već tri godine.

Na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a sezonsko povećanje cijena uslijedilo je nakon što su ti koncesionari početkom travnja povećali cijene cestarine za prosječnih 4,4%, ovisno o dionici.