Povezite se

Vijesti

Od 433 vrtića, osnovnih i srednjih škola zbog potresa 25 neuporabljivo

Objavljeno

-

Od 433 objekata dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Grad Zagreb njih 25 se zbog oštećenja u potresu ne može koristiti, a njih četiri – dvije osnovne i dvije srednje imaju crvenu oznaku.

Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, očekuje da će konačna procjena štete na svim vrtićima i školama biti poznata u narednim tjednima, no ističe da ni za jedan vrtićki ili školski objekt oštećen u potresu nije potrebno rušenje, odnosno svi se mogu obnoviti i zadržati.

“Grad Zagreb kao osnivač dječjih vrtića i škola sanirat će sve oštećene objekte te očekujemo kako će do početka nove pedagoške godine svi dječji vrtići i najveći dio trenutno neupotrebljivih škola biti sanirani te spremni za korištenje”, izjavio je Lovrić za Hinu.

Učenici trenutno neuporabljivih škola idu u druge škole

Najavio je da će, ako će se redovita nastava ponovno održavati u školama još ove školske godine, učenici trenutno neupotrebljivih škola, pohađati nastavu u onima koje su organizirane u jednoj smjeni.

“Svi zagrebački učenici i polaznici dječjih vrtića u slučaju ponovnog pokretanja redovitog odgojno-obrazovnog rada i redovite nastave imat će organiziran redovan odgojno-obrazovni rad, poštujući pritom sve preporuke i upute nadležnih službi”, napomenuo je.

Po njegovim riječima, Grad Zagreb će, u suradnji sa školama i vrtićima, osigurati dostupnost dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme sukladno preporukama Stožera civilne zaštite i nadležnih službi.

Popis škola s crvenim i žutim oznakama

Crvenu oznaku imaju osnovne škole Petra Zrinskog (Krajiška 9), Vugrovec Kašina (Područna škola Vugrovec, A. Šenoe 28, Vugrovec Donji) te Gornjogradska gimnazija (Trg Katarine Zrinske 5) i Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje (Zagorska 16).

Ostali trenutno neupotrebljivi objekti, njih 21, imaju žutu oznaku, među njima su dječji vrtići Gajnice (Blanje 19), Vjeverica (Šufflaja 4), Krijesnica (Kordunska ulica 1) i Markuševec (Bidrovečka cesta 30).

Tu su i osnovne škole – Josipa Jurja Strossmayera (Varšavska 18), Markuševec (Markuševečka cesta 160), Čučerje (Područna škola Dankovec, Slanovečka 19), Jordanovac (Područna škola Kozjak, Kozjak 27), Bukovac (Trnac 42), Dr. Ivan Merz (Račkog 4), Miroslava Krleže (Kaptol 16) te Ivana Gorana Kovačića u Mesićevoj 35 (gdje je smještena i XVIII. gimnazija) te Davorina Trstenjaka (Područna škola Savska) u Savskoj 77, gdje je i XI. gimnazija.

Žutu oznaku ima Hotelijersko turistička škola (Frankopanska 8), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (Trg Republike Hrvatske 11), Škola za klasični balet (Ilirski trg 9), V. gimnazija (Klaićeva 1), Prva ekonomska škola (Medulićeva 33), Gimnazija Tituša Brezovačkog (Ulica Jurja Habdelića 1).

Neuporabljiva su i dva učenička doma – Ante Brune Bušića u Gajevoj ulici 31 i Marije Jambrešak u Opatičkoj 14.

Dugoročna sanacija za devet škola, dvije plesne škole i učenički dom

Dugoročnija sanacija bit će potrebna za jedan učenički dom (UD Ante Brune Bušića), dvije plesne škole (Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje i Škola za klasični balet), te devet redovnih škola.

Od toga su četiri osnovne škole (OŠ Petra Zrinskog, OŠ Vugrovec Kašina – PŠ Vugrovec, OŠ Bukovac, OŠ Miroslava Krleže) te pet srednjih (Gornjogradska gimnazija, Hotelijersko turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prva ekonomska škola, Gimnazija Tituša Brezovačkog).

Lovrić je izvijestio da je izrada projektne dokumentacije i troškovnika sanacije oštećenih objekata u tijeku, a na nekim je objektima, primjerice na vrtićima Izvor i Markuševec – Područni objekt Bačun, sanacija već u poodmakloj fazi.

Tim objektima inicijalno je dodijeljena žuta naljepnica i procijenjena šteta bila je oko 400 tisuća kuna (Izvor), odnosno oko 500 tisuća (Markuševec).

“Oba objekta već danas su velikim dijelom sanirani te im je dodijeljena zelena naljepnica, što znači da su sigurni za korištenje”, rekao je Lovrić.

Dodao je da su statičari pregledali IV. gimnaziju, na kojoj je prvo bila postavljena žuta naljepnica, i utvrdili kako na školi ne postoje oštećenja te ona ima zelenu oznaku.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je da će osnivač odlučiti u kojim će se školama ili objektima održavati nastava za učenike škola u kojima se ne može održavati nastava.

U izradi je Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, kojim će biti reguliran način i izvori financiranja obnove svih objekata, pa tako i školskih.

Vijesti

Devet obitelji stradalih u potresu dobilo gradske stanove u najam

Published

on

Devet obitelji čiji su domovi stradali u potresu dobilo je u petak gradske stanove u najam, a zaključke o tome uručio im je u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić. 

Riječ je o građanima Zagreba za čiji je stambene prostore nakon potresa utvrđeno da su neuporabljivi, a koji ispunjavaju uvjete propisane gradskom Odlukom o najmu stanova.

Od tih devet obitelji, dvije su obitelji – Tomislava Kosića i Damira Čokora koje su nakon potresa bile smještene u Studentskom domu “Cvjetno naselje” i obje su gradske stanove u najam dobili u Jelkovcu. Sedam obitelji dobilo je stanove u najam u Podbrežju.

Gradonačelnik Bandić je bez nazočnosti novinara razgovarao s građanima koji su dobili stanove u najam, a nakon toga novinarima je izjavu dao predsjednik Povjerenstva za davanje stanova u najam Miodrag Demo. Istaknuo da je prvih devet obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu i koji nemaju druge nekretnine  dobilo stanove grada Zagreba u najam u skladu s Odlukom koja je u Gradu na snazi.  

“Žao nam je što nije zakon donesen prije nego što se raspustio Sabor, a moglo se je to napraviti i doista ako hoćeš čovjeku pomoći, onda mu pomozi odmah, a ne odgađati za jesen jer nitko se ne pita kako je tim ljudima i što će biti s njima do jeseni. Međutim, mi smo pristupili kao Grad, kao odgovorna uprava odmah da ljudima po Odluci koja postoji dodijelimo prvih devet stanova”, istaknuo je Demo.  

Poručio je da tim ljudima treba pomoći jer 1. rujna trebaju biti u nekim drugim domovima, ali za njih toplim.

Rekao je i da će se svim ljudima u Markuševcu i u drugim tim gornjim dijelovima grada čije su kuće stradale u potresu pomoći da ih obnove kako bi se u njih mogli vratiti.

Demo je pozvao političke opcije da njih u Gradu puste da rade, jer ljudima treba pomoći, umjesto da se bave politikanstvom i zovu ljude da “lupaju loncima po stanovima” protiv gradonačelnika Bandića. 

Od tih devet obitelji koje su dobile stanove, novinarima su izjavu dali Tomislav Kosić i Milica Sontag.  

Tomislav Kosić rekao je da nakon potresa sa suprugom i dvije kćeri živi u Studentskom domu “Cvjetno naselje” i da ima  sreću da je dobio stan od grada, a mnogi je nisu imali nego su “ko rakova djeca razmješteni kako tko gdje” . Apelirao je da se pomogne svim ljudima u Cvjetnom naselju i riješi njihov status.

Novinarima je izjavu dala i Milica Sontag koja je dobila gradski stan u najam u Podbrežju, a nakon potresa bila je smještena kod kćeri. Rekla je kako je iznenađena da je njezina obitelj brzinski dobila stan i da mogu krenuti konačno dalje. Kaže da ima dijete s poteškoćama te da je time još zahvalnija. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Čudno mi je da predsjednik ne poštuje zakonski okvir o Danu državnosti

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da mu je žao, ali i “jako čudno da predsjednik Republike Hrvatske ima stav koji “gotovo ne poštuje pozitivne zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je  Dan državnosti 30. svibnja.”

Plenković je u intervjuu za Media servis  ponovio i da je mogući Milanovićev neizlazak na izbore poruka Bernardiću i onima koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima ali, kaže, to nije njegov problem.
Upitan hoće li predsjednik države doći na sutrašnji program u povodu Dana državnosti, premijer je rekao da su oni pripremili program koji kreće s polaganjem vijenaca na Mirogoju, a nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža na kojoj, koliko je on čuo, Milanović neće biti.

“Onda je predviđen program na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi isto biti, a čuo sam da on neće biti, bit će i plotuni s Medvedgrada, njih 30 za 30 godina hrvatske državnosti, a navečer i koncert ispred HNK gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti”, dodao je.

Plenković je komentirao i zbog čega je Dan HV obilježio u srijedu, a ne u četvrtak kao Milanović kada se taj dan obilježava. “Dulje sam planirao s MORH-om da dođem na otvaranje velikog hotela za polaznike i profesore na Hrvatskom vojnom učilištu u koji investirala naša vlada kao što je investirala u HV cijeli ovaj mandat”, ustvrdio je.

Plenković je rekao i da do njega ne dolaze sadržaji iz novinarskih grupa, niti mu visoki novinarski izvori otkrivaju što se piše. “To znaju svi novinari, neka vam bilo tko kaže s kim ja to imam komunikaciju”, istaknuo je.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

VIDEO: Uhićena petorka osumnjičena za provale u bankomate

Published

on

Ilustracija/Izvor: Šibenik.in

Petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa.

Predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske i Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije na danas održanoj konferenciji za medije prezentirali su rezultate složenog kriminalističkog istraživanja nad grupom počinitelja osumnjičenih za kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate.

Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju kojeg su nositelji bili policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s Policijskim upravama zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Također, u dijelu kriminalističkog istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave ličko–senjske, Policijske postaje Senj.

Uvodno je Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije kazao da je realizacija kriminalističkog istraživanja započela tijekom jučerašnjeg dana. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su petorica hrvatskih državljana u dobi od 30, 34, 37, 40 i 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o osobama koje su već ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela, a u počinjenju su iskazivali izuzetnu organiziranost, kako u pripremnim radnjama tako i prilikom uništavanja dokaza nakon počinjenja kaznenih djela.

Robert Tomac, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske kazao je da na području ove Policijske uprave ovu problematiku bilježimo od 2011. godine, a posebno tijekom 2017. godine i dalje. Konkretna obrada pomno je pripremana u suradnji s kolegama iz Uprave kriminalističke policije, a posebno se zahvalio svim uključenim policijskim upravama te kolegama iz nadležnih policijskih postaja na području kojih su kaznena djela počinjena, kao i policijskim službenicima specijalne i interventne policije.

Protupravna imovinska korist nastala otuđenjem novca iz bankomata iznosi oko  3.200.000 kuna, za koliko su oštećene četiri novčarske ustanove sa sjedištima u Rijeci i Zagrebu.

Osim novčarskih ustanova, oštećeni su i drugi objekti u sklopu kojih su se nalazili bankomati, pri čemu je prema dosad zaprimljenim odštetnim zahtjevima nastala materijalna šteta od oko 630.000 kuna.

Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta ove Policijske uprave navela je kako su provedenim kriminalističkim istraživanjima riješene provale u bankomate počinjenje 3. svibnja i 30. srpnja prošle godine u Kostreni i Hreljinu te 7. siječnja i 22. ožujka ove godine u Lovranu i Dražicama.

Također, razriješena su i istovrsna kaznena djela počinjena tijekom prošle i ove godine na području Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske. Počinitelji su u bankomate provaljivali na način da su uporabom plinske smjese izazvali eksploziju, a zatim iz oštećenih bankomata otuđili kazete s novcem. Kod počinjenje kaznenih djela koristili su prethodno otuđena osobna vozila marki Volkswagen, Seat,  Škoda i Audi, a u jednom slučaju su na vozilo postavili nepripadajuće registracijske pločice. 

Otuđeno je 12 osobnih vozila, a sva otuđena vozila su naknadno pronađena i vraćena vlasnicima.

Tijekom jučerašnjeg dana  obavljene je veći broj pretraga doma i vozila u vlasništvu ili na korištenju osumnjičenih na području ove Policijske uprave te na području Policijskih uprava zagrebačke i krapinsko-zagorske, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno  djelo krivotvorenja isprava.

Svi su predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Načelnik Tomac i voditeljica Ćaćić podsjetili su i na neka od ranijih uspješno realiziranih kriminalističkih istraživanja vezano uz provale u bankomate. Tako je voditeljica Ćaćić kazala kako je nakon rujna prošle godine, ovo druga skupina koja je detektirana, kriminalistički istražena i završena.  

Svi sudionici konferencije za medije pohvali su rad policijskih službenika više policijskih uprava i dobru suradnju te zahvalili građanima, tvrtkama i institucijama na kvalitetnoj i pravodobnoj suradnji koja je doprinijela uspješnom provođenju kriminalističkog istraživanja i uhićenju počinitelja.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije