Od 1. ožujka povećanje trošarina na cigarete i duhanske prerađevine

Pixabay

Ministar financija Zdravko Marić danas je na Vladi predstavio je uredbu o novoj visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode.

Marić je otkrio je koliko će rasti same trošarine te koliko bi u konačnici moglo iznosit poskupljenje samih duhanskih proizvoda.

“Povećava se visina trošarina na cigarete te iznos minimalne trošarine na cigarete. Specifična trošarina iznosit će 400 kuna na tisuću cigareta, u odnosu na dosadašnjih 370 kuna”, kazao je Marić.

Poskupljenje kutije do 2 kune
Poručio je kako se proporcionalna trošarina za cigarete ne bi mijenjala te bi ostala 34 posto od maloprodajne cijene cigareta dok bi se minimalna trošarina na cigarete povećala na 888 kuna za 1000 komada cigareta, u odnosu na dosadašnjih 824 kune. Povećavaju se i trošarine na sve vrste duhana za pušenje i to na 860 kuna za jedan kilogram (s postojećih 800 kuna). Za cigare i cigarilose trošarine će s postojećih 800 porasti na 860 kuna na tisuću komada.

Za grijane duhanske proizvode trošarine će porasti na 1400 kuna za jedan kilogram u odnosu na postojećih 800, a za nove duhanske proizvode 860 kuna u odnosu na postojećih 800 kuna po kilogramu. Za e-tekućine trošarine se ni mijenjaju te ih i dalje neće biti.

Nove trošarine stupaju na snagu s prvim ožujkom, a ukupno bi do kraja godine u proračun trebala donijeti 300 milijuna kuna.

“Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti više od dvije kune“, kazao je Marić.

Dijalog s gospodarstvenicima
Nakon sjednice Vlade ministar Marić komentirao je i mjere za gospodarstvenike nakon popuštanja mjera u ponedjeljak.

“Nastavit ćemo dijalog s predstavnicima gospodarskih djelatnosti koje sup od utjecajem mjera. I dalje ostajemo pri stavu da su ljudski životi prioritet, a na gospodarskom planu očuvanje radnih mjesta. Preko 103 milijuna kuna je dosad isplaćeno, krenule su prve isplate za siječanj. Za siječanj se ne mora prvo platiti račun pa tražiti refundaciju, to smo promijenili”, kazao je.

Što se tiče mjera za ožujak i travanj, Marić je ponovio da će se o tome još razgovarati. “Vjerojatno će biti nastavljene mjere, ali u kojem obliku i na koji način, razgovarat ćemo”, kazao je.

(N1.)