“Očekujemo od Srbije da nedvosmisleno osudi Šešeljev čin”

Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj matici iseljenika te prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) neke su od točaka današnje sjednice Vlade.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na prekinut posjet delegacije RH Srbiji zbog ispada ratnog zločinca i vođe srpskih radikala Vojislava Šešelj te ponovio da podržava odluku o prekidanju posjeta, ali i da očekuje nastavak dijaloga sa Srbijom u kontekstu isprike Srbije.

“Najoštrije osuđujemo incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj koji je oskrnavio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo. Podržavamo odluku predsjednika Sabora i ostalih članova izaslanstva da prekinu posjet. Očekujemo od Srbije da nedvosmisleno osudi akt svojeg zastupnika u Skupštini, koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema RH. Njegovo huškačko ponašanje pridonijelo je najgorim zločinima u Domovinskom ratu”, istaknuo je hrvatski premijer.

Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa s Republikom Srbijom bude u kontekstu osude ovoga ponašanja, poručio je i kazao da je otvaranje predstavništva HGK u Beogradu jasan signal da želimo nastaviti unaprjeđenje odnosa, razvijanje trgovinske razmjene, gospodarske suradnje i da želimo raditi na dobrosusjedstvu na europskom putu.

Plenković je podsjetio i da je Ministarstvo europskih i vanjskih poslova RH jučer uputilo notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu s jasnom osudom ovoga čina te istaknuo da će Vlada RH nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola RH i dostojanstva RH u cjelini.

Plenković nahvalio kandidata za glavnog državnog odvjetnika

Premijer je u uvodnom dijelu podsjetio i da je početkom tjedna Vlada Saboru predložila Dražena Jelenića za novog glavnog državnog odvjetnika: “Riječ je o iskusnom aktualnom prvom zamjeniku glavnoga državnog odvjetnika i predsjedniku DSV-a i smatramo da je riječ o kvalitetnom kandidatu, koji ima i profesionalni i ljudski integritet i koji će posao glavnog državnog odvjetnika nakon što dobije potporu u Saboru obavljati savjesno, u skladu sa zakonom, nepristrano te tako jačati povjerenje u pravosudne institucije RH”.

“Očekujem da DORH i dalje bude važna i neovisna pravosudna institucija s iskusnim državnim odvjetnikom na čelu. Zahvaljujem Dinku Cvitanu na njegovom radu u protekle četiri godine, na postignućima te na suradnji koju smo imali”, kazao je Plenković

Nije dobro za rad Vijeća Europe da jedna konvencija koja je dobra bude opterećena nekim drugim temama i raspravama i to je situacija koja stvara poteškoće za VE i zemlje od strane osobito agilnih i aktivnih aktera, posebno u nevladinom sektoru, ali i neki politički koji to onda koriste te pozivam sve aktere i dionike da smire tenzije nakon uvjerljive većine u Saboru te interpretativne izjave, pozvao je Plenković.

Ništa se neobično nije dogodilo ni u nekoj drugoj članici koja je već ratifcirala pa tako neće ni u Hrvatskoj, zaključio je premijer.

Vlada je početkom ovoga tjedna, podsjetimo, već održala jednu sjednicu, doduše, posve zatvorenu za javnost te je iza zatvorenih vrata utvrdila odgovor Republike Hrvatske na pritužbu sukladno Ugovoru o funkcioniranju Europske unije vezano uz tužbu Slovenije oko arbitražnog spora.

Također, razriješila je na osobni zahtjev Hrvoja Šlezaka dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i predložila Dražena Jelenića za novog glavmpog državnog odvjetnika.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vladu danas čeka Prijedlog odluke u vezi s opskrbom plinom, a na otvorenom dijelu redovne sjednice Vlade bi, osim o o Hrvatskoj matici iseljenika te prijedlogu odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) na dnevnom redu trebao biti i prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018., prijedlog zaključka o pružanju pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću Republike Srbije u osiguravanju trajnog i odgovarajućeg sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ iz Subotice, prijedlog odluke o dopuni Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama.

Pred ministrima će se naći i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu, za Ministarstvo obrane, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2019. do 2022. godine, za sklapanje okvirnog sporazuma za najam vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.