Očekuje se rast BDP-a od 3,5 posto, najbrži u 10 godina

Hrt

Državni zavod za statistiku idući će tjedan objaviti prvu procjenu BDP-a za treće tromjesečje, a osam makroekonomista u anketi Hine procjenjuje – da je gospodarstvo poraslo za 3 i pol posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ostvare li se procjene makroekonomista, bit će to najveći skok BDP-a u posljednjih 10 godina, i to ponajviše zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni te jačanju osobne potrošnje.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,3 do 3,9 posto. Bit će to već 12. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini. Ostvare li se procjene makroekonomista, rast od 3,5 posto bio bi najbrži od četvrtog tromjesečja 2007. godine, kada je gospodarstvo također poraslo po toj stopi.

Turizam i rast plaća potaknuli potrošnju

Makroekonomisti u anketi Hine navode da se rast gospodarstva ponajviše zahvaljuje jačanju osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

Nakon što je turizam lani zabilježio rekordne dosege, i ova će godina, po svemu sudeći, biti rekordna.

Pozitivno je na gospodarstvo utjecao i snažan rast izvoza, što se ponajviše zahvaljuje rastu gospodarstva Europske unije, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera.

A nakon kratkotrajnog poremećaja u drugom kvartalu zbog krize u Agrokoru, rast industrijske proizvodnje ponovno se ubrzao.

Makroekonomisti procjenjuju da je u trećem tromjesečju nastavljen i rast investicija, već deveti kvartal zaredom.

I neki domaći makroekonomisti povećali su posljednjih mjeseci svoje procjene.
Tako prema najnovijoj anketi Hine osam makroekonomista procjenjuje u prosjeku da bi rast gospodarstva u 2017. mogao iznositi 3 posto, kao i lani, dok su prije tri mjeseca očekivali 2,9 posto. Pritom se njihove procjene rasta kreću u rasponu od 2,8 do 3,1 posto.

Hrvatska narodna banka (HNB) nedavno je, pak, povećala procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s prethodnih 3 na 3,3 posto, dok je Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenu povećao s 2,9 na 3,1 posto.

Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 3,2 posto.