Očekuje se porast putnika u zračnim lukama za 10 posto

Fotografija: Vedran Morin

Prema podacima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, kroz hrvatske je zračne luke u prošloj godini prošlo 8,1 milijuna putnika, što je 12,8 posto više nego 2015. godine.

Tako se i ove godine, obzirom na trend rasta prometa putnika posljednjih godina, očekuje porast putnika u domaćim zračnim lukama za otprilike 10 posto.

“Na tako veliko povećanje prometa putnika, koje iz godine u godinu bilježe hrvatske zračne luke, najviše je utjecao porast bruto domaćeg proizvoda u državama odakle dolaze putnici kao i brojni drugi faktori, od kojih se najviše ističe sigurnost. Naime, putnici se, prije svega, odlučuju za odlazak u ona turistička odredišta u kojima će se osjećati sigurno“, rekao je predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK, Tonći Peović.

Dodao je kako su na povećanje prometa u hrvatskim zračnim lukama, među ostalim, utjecali i sami zrakoplovni prijevoznici koji su dijelom smanjili prosječne cijene karata u zračnom prometu, što je, pak, posljedica smanjenja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu.

Ukupan promet putnika u hrvatskim zračnim lukama u prvih šest mjeseci 2017. iznosio je 3.411.325 putnika, što je u usporedbi s istim razdobljem 2016., u kojem je promet putnika iznosio 2.894.787 putnika, porast za 17,7 posto, pokazuju podaci Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. U prvih šest mjeseci 2017. najveći rast broja putnika, u odnosu na isto razdoblje lani, bilježi Zračna luka Brač od čak 50,9 posto, dok je Zračna luka Franjo Tuđman u Zagrebu imala rast broja putnika od 10,1, a Zračna luka Split 27,3 posto. Zračna luka Dubrovnik zabilježila je rast od 20,4 posto. Rast broja putnika imala je još i Zračna luka Pula i to 37 posto, dok je Zračna luka Zadar zabilježila rast od 16,3 posto.