Obustavljen stečaj Srpskog demokratskog foruma, podmireno 480.000 kuna

Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje kojim se obustavlja postupak za otvaranje stečajnog postupka nad Srpskim demokratskim forumom (SDF), udrugom kojoj je na čelu Veljko Džakula, navodeći da je izvršni direktor SDF-a Marijan Janošević predao podnesak prema kojem ta udruga više nema oko 480.000 kuna duga te da više nije nesposobna za plaćanje.

Sudsko rješenje uslijedio je nakon što je Financijska agencija (Fina) krajem rujna prošle godine podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka navodeći da je SDF tada imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u ukupnom iznosu od 479.726 kuna u neprekidnom razdoblju od 120 dana.

Osim toga, u tom rješenju navodilo se i kako SDF ima otvorena četiri računa u dvije banke, jednog zaposlenog te da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini te udruge.

Srpski demokratski forum je, kako se navodi na njihovim službenim stranicama, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija civilnog društva koja štiti i afirmira ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Prema registru udruga, SDF je osnovan u prosincu 1991., upisan u registar u veljači 1998. a sjedište te organizacije civilnog društva je zagrebačkoj Draškovićevoj ulici. Kao izvršni direktor SDF-a naveden je Marijan Janošević, a kao predsjednik upravnog odbora Veljko Džakula, srpski političar iz zapadne Slavonije koji je na početku Domovinskog rata bio jedna od najistaknutijih osoba među pobunjenim Srbima. (H)