Obuljen Kožinek: “Izmjene Zakona o elektroničkim medijima u četvrtom kvartalu”

Foto: Hina

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u utorak je na prvom Hrvatskom radijskom forumu kazala kako u četvrtom kvartalu ove godine očekuje upućivanje izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim medijima u Vladinu proceduru, a radna skupina bi s izradom novog zakona trebala početi za dva do tri tjedna.

Najavljujući izradu novog paketa medijskih zakona, Obuljen Koržinek je rekla kako je dosad najveći iskorak napravljen u izradi izmjena i dopuna zakonske regulative o elektroničkim medijima, dok je istovremeno rad na novom “krovnom” Zakonu o medijima bio zapostavljen, no i taj novi zakon mogao bi biti predstavljen iduće godine.

“U prvoj fazi izrade novog zakona o elektroničkim medijima bit će analiza postojećeg, odnosno onih dijelova zakona koji još i sada funkcioniraju i koje treba zadržati. Ono što će biti ključno jest reguliranje novih tipova medija i djelatnosti u području medijske industrije, koje dosad nismo poznavali”, rekla je ministrica.

Tijekom ove godine konzultacije za izmjenu Zakona o medijima

Istaknula je kako će paralelno s izmjenama Zakona o elektroničkim medijima tijekom ove godine biti održan niz konzultacija za izmjenu i Zakona o medijima. Naglasila je i kako na tragu postojećih zakonskih odredbi iz 2009. u novim odredbama treba nastaviti razvijati i poticati različite modele koregulacije i samoregulacije medija.

“Smatramo da područje medija nije područje koje treba jako strogo regulirati, a osim toga, budući da se tehnologija vrlo brzo mijenja, nije moguće tako brzo prilagođavati propise”, rekla je.