Povezite se

Vijesti

Obuljen Koržinek uoči nove školske godine pozvala na odgovornost

Objavljeno

-

Nina Obuljen Koržinek

Uoči početka nove školske godine u posebnim okolnostima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala je u nedjelju na odgovornost i uzajamno poštovanje učenika, roditelja i školskih djelatnika.

Obuljen Koržinek je kao izaslanica premijera u Dubrovniku otvorila novoizgrađenu Osnovnu školu Montovjerna.

“Ova će školska godina biti izazovnija u organizacijskom i zdravstvenom smislu. Vlada je napravila sve predradnje kako bismo uspostavili sustav te što više zaštitili djecu i učenike. Našim najmlađima moramo dati osjećaj sigurnosti i potpore, jer moraju znati da je škola sigurno mjesto, uz sve obveze koje će i oni, tako mali, morati na sebe uzeti”, rekla je Obuljen Koržinek.

Napomenula je kako se o projektu izgradnje škole Montovjerna puno govorilo jer je jako dugo postojala potreba da se u ovome dijelu Dubrovnika izgradi potpuno nova škola.

“Otvaranje nove škole svjedoči da postoji potreba za više prostora za odgoj i obrazovanje djece, ali i da postoji život koji nastaje i pokreće se. Zato nam ovakvi projekti daju najviše optimizma”, izjavila je Obuljen Koržinek.

Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je gradska uprava nizom ulaganja pokazala skrb o budućnosti Dubrovnika.

„Osim ove škole, obnovili smo kroz energetsku obnovu više školskih objekata, izgradili sportsko igralište u Gružu i obnovili sportsku dvoranu škole u Lapadu. Očekuju nas još značajniji projekti, među kojima i otvaranje škole u povijesnoj jezgri“, navela je Tepšić.

Ravnateljica Osnovne škole Montovjerna Snježana Vlahinić Istaknula je kako škola ispunjvaa sve moderne pedagoške standarde.
“Ovim smo rasteretili Osnovnu školu Lapad za dogledno vrijeme“, rekla je Vlahinić.

Izgradnja Osnovne škole Montovjerna na mjestu manje zgrade nekadašnje područne škole projekt je Grada Dubrovnika vrijedan više od 75 milijuna kuna, a riječ je o prvoj školi izgrađenoj u Dubrovniku nakon 1985. te najvećem pojedinačnom kapitalnom projektu u dubrovačkom osnovnoškolskom obrazovanju.

U potpunosti ispunjava potrebe nastavnoga programa i kapacitete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za učenike od prvoga do osmog razreda. Sadrži 20 specijaliziranih učionica, kabinete za učitelje i nastavnike, veliku i malu sportsku dvoranu, knjižnicu, kuhinju i blagovaonicu.

Školu će pohađati 442 učenika, od kojih 64 prvašića.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije