Obljetnica zasjedanja Hrvatskog sabora u Glini

Župan Ivo Žinić je u srijedu, 29. studenoga 2017. godine, kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, u Glini sudjelovao u programu obilježavanja vrijedne obljetnice, 280. godišnjice održavanja sjednice Hrvatskog sabora u Glini.

Kod spomen obilježja „Suze“ u središtu Gline položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je uslijedio obilazak povijesno važnih građevina u „Gradu hrvatske himne“: „Kapelnikove kuće“, pa zgrade u kojoj je boravio tadašnji pukovnik Josip Jelačić, te „Kuće himne“, u kojoj je „Lijepa naša“ prvi put izvedena.

U Hrvatskom domu župan je otvorio prigodnu izložbu o glinskoj povijesti, a u glinskoj je knjižnica dr. sc. Kristina Milković održala predavanje o povijesnoj sjednici Hrvatskog sabora u Glini.

Om prigodom župan Ivo Žinić je kazao:

“Glina je važan povijesni grad a mnogi to neznaju i mnogi će se zapitati da li je to moguće da je moguće da je prije 280 godina na području grada Gline zasjedao Hrvatski Sabor. Dista, to je tako i mi se s tim ponosimo, i ponosimo se sa bogatim povijesno kulturnim nasljeđem i osim zasjedanja Hrvatskog sabora skladana je i Hrvatska himna a i mnogi drugi događaji su u to vrijeme bili poznati, za vrijeme Ilirskog doba, važni ljudi su ovdje živjeli, ne samo za Hrvatsku povijest već i za cijeli ovaj kraj.

Pokušavamo valorizirati i zaštititi povijesno kulturnu baštinu pa smo obišli neke od znamenitih građevina na području Gline, Kaplelnikov stan, kuću u kojoj je bio pukovnik, kasnije Ban Jelačić, kuću Hrvatske himne i mnoge druge.

Ovdje u Glini je osnovana i prva masonska loža u to vrijeme za južnu Europutako da ćemo za dvije godine obilježiti i obljetnicu tog pokreta. Želim naglasiti da kroz Interpretacijski centar baštine Banovine, gradom Glinom, Ministarstvom kulture želimo revitalizirati ove građevine” – kazao je župan Žinić.

Večer je završena koncertom HPD Slavulj iz Petrinje u velikoj dvorani Hrvatskog doma.