Obljetnica stradavanja pripadnika specijalne jedinice policije “Roda”

Obljetnica stradavanja pripadnika specijalne jedinice policije "Roda"

Kod spomen-obilježja na izlazu iz Jarmine kod Vinkovaca u ponedjeljak je obilježena 29. obljetnica pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije “Rode” iz Varaždina.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim pripadnicima “Roda” odali su članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika te postrojbe, izaslanstva MUP-a, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Jarmina i Općine Vinica iz Varaždinske županije te braniteljskih i stradalničkih udruga.

U Župnoj crkvi sv. Vendelina u Jarmini služena je sveta misa zadušnica.

U pokušaju proboja preko tada okupiranoga Karadžićeva prema opkoljenom Vukovaru, na današnji dan 1991. poginuli su pripadnici Jedinice specijalne policije “Rode” iz Varaždina Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos i Željko Pongrac, dok je Vlado Štampar nestao u pokušaju proboja. Ranjeno je 28 pripadnika “Roda”.

“Poznato je da su Vukovaru u pomoć prvi priskočili varaždinski policajci i bili su u Vukovaru od prvog do posljednjeg dana. Mi smo taj dan krenuli u akciju kako bi se pokušali probiti do Vukovara, no neprijateljske snage su bile prejake i nismo uspjeli. U akciji sam ranjen, četiri dana sam ležao i doma su me već proglasili mrtvim, ipak, pronašli su me neprijatelji i odveli u logor u Sremskoj Mitrovici gdje sam proveo više od pola godine. Na moju inicijativu, nakon mirne reintegracije, 1998. godine pronašli smo moje poginule suborce jer sam po sjećanju točno nacrtao gdje su ležali”, ispričao nam je Slavko Štrlek, ratni pripadnik SJP Roda.

Obilježavanju je nazočio i Stevo Culej, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata “Krpelj” Vinkovci i dopredsjednik Udruge specijalne policije koji je i ovom prilikom istaknuo nenadmašnu ulogu “najboljih hrvatskih sinova” u borbi za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Vinkovci, 9.11.2020.- Udruga Specijalne jedinice policije “Roda” u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova obilježila je 29. godišnjicu stradavanja pripadnika specijalne jedinice policije PU varaždinske “Roda” u akciji “Vihor”, prilikom pokušaja proboja obruča oko Vukovara. Počast poginulim pripadnicima “Roda” odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim policijskim službenicima na izlazu iz mjesta Jarmina. Na slici Stevo Culej, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.
foto HINA/ ua

“Bila je to još jedna u nizu neuspjelih akcija proboja prema Vukovaru u kojoj su živote izgubili ovi mladi ljudi. No, iako neuspješna iz razloga što nismo uspjeli u onome što je bilo zamišljeno, ova akcija bila je uspješna u smislu sprječavanja daljnjih napada velikosrpskog agresora na Jarminu i naš kraj”, rekao je Culej. 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim pripadnicima Roda odali su predstavnici obitelji poginulih i nestalih pripadnika ove jedinice, izaslanik MUP-a Fabijan Kapular, načelnik PU vukovarsko-srijemske, predstavnici Udruge Specijalne jedince policije Roda, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, načelnik općine Jarmina Andrija Draganić i načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Nakon ceremonije kod Spomen obilježja poginulim policijskim službenicima, u Župnoj crkvi sv. Vendelina u Jarmini služena je sveta misa zadušnica za smrtno stradale pripadnike SJP Roda.