Obljetnica napada pobunjenih Srba na Policijsku postaju Petrinja

Paljenjem svijeća kod spomen ploče na zgradi Policijske postaje Petrinja nastavljeno je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja u Petrinji.

Događaju su nazočili načelnik policije PP Petrinja Dragan Josipović, službenici PP Petrinja, roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović…

U ime grada nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika dr.Viktorija Kaleb:

“Dan policije slavi se 28.rujna, na dan sv.Mihovila , zaštitnika policije, dva dana ranije, a u sklopu naših “Dana sjećanja”, sjećamo se naših poginulih policajaca ….Naše prve obrambene snage bile su iz redova policije, poslije su prerasle u ZNG…lijepo je vidjeti našu hrvatsku policiju danas , jer sjećam se vremena jednoumlja i one jugo milicije i latentnog straha kad god bi ih negdje susrela, jer bez ikakvog krimena mogli ste biti kaznjeni i progonjeni” – kazala je zamjenica gradonačelnika te dodala:

“Hvala Bogu, ta vremena su iza nas , policija je naša i skrbi za poštivanje zakona i održavanje reda. Na policiji je i danas kao i 91 velika odgovornost. Branitelji su se borili za istinu i pravdu i pobijedili su. I danas je tesko ali i ponosno biti hrvatski policajac jer je posao zahtjevan i težak ali i kao sve što je u životu vrijedno, sve trazi žrtvu, treba svakodnevno ustrajati u nastojanjima da dobro, pravda i istina pobijedi, treba održavati red i mir tako tesko stečen. Svim poginulim policajcima dajemo nasu zahvalnost i molimo za njih , a sve policajce neka čuva sv.Mihovila njihov nebeski zastitnik”.

Predsjednik Koordinacije Udruga prositeklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović je iznio zanimljive i nikad do sada izrečene podatke:

“Čak 12 policajaca je poginulo, 2 se vode kao nestala, a preko 60 ih je ranjeno u Domovinskom ratu, a kad se uzme u obzir da je ova postaja imala tijekom rata 218 to su ogromne brojke. Podsjetio je i da je ovo bio prvi otvoreni sukob na ovom području pobunjenih Srba i vlasti RH, koji su oteli oružje namijenjemo pričuvnom sastavu Policijske postaje i koji će poslije eskalirati u oružane sukobe i rat”, kazao je Dumbović

.