Objavljena lista poreznih rajeva: Evo gdje je Hrvatska

Objavljena je neuobičajena rang-ljestvica koja otkriva tko u svijetu najviše pomaže bogatima da sakriju imovinu i izbjegnu platiti poreze.

Riječ je o »Indeksu financijske tajnosti 2018«, sastavljenom u međunarodnoj organizaciji Mreža porezne pravde (Tax Justice Network). Na vrhu ljestvice je Švicarska jer ima najčvršću financijsku tajnu, piše Novi list.

“Švicarska je djed poreznih rajeva u svijetu, jedan od najvećih svjetskih off-shore financijskih središta i jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje financijskih tajni, ocijenila je Mreža, koja se tom temom bavi već 15 godina.

Druga zemlja na listi jesu Sjedinjene Države, iza kojih slijede Kajmanski Otoci, Hong Kong i Singapur. Vrlo visoko, na šestome mjestu, plasiran je Luksemburg. Iza njega nalaze se Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati te otok Guernsey. Hrvatska se plasirala tek na 79. mjestu od 112 zemalja na ljestvici, što je povoljan rezultat.

Zemlje visoko plasirane na ljestvici, prema Mreži, obično imaju banke koje svojim klijentima dobro čuvaju tajne, »odnoseći ih u grob«. Svoje informacije ne žele dijeliti s nadležnim tijelima drugih zemalja. Bogatima pružaju mogućnost osnutka imovinskih zaklada i sličnih struktura, koje prikrivaju identitet vlasnika.