Objavljena dugoročna vremenska prognoza: Evo kakva će nam biti jesen

Dolazak jeseni donijet će značajne promjene u vremenskim prilikama diljem Europe. Nakon vrućeg i suhog ljeta, koje će se protegnuti i na rujan, kiša će pasti u dijelovima Italije i Balkana, uključujući i područje Hrvatske, i donijeti olakšanje od suše i požara, navodi svjetski poznata američka meteorološka tvrtka Accuweather u svojoj dugoročnoj progonozi za predstojeća tri mjeseca, koju je pripremio meteorolog Eric Leicester.

U rujnu će u Italiji i u Hrvatskoj te na Balkanu rizik od požara i dalje biti povećan jer se očekuje nastavak natprosječnih temperatura i suše, a hladniji i vlažniji zrak stići će tek kasnije tijekom jeseni, kada će padaline na tom području posebno obradovati poljoprivrednike. No, za južnu Italiju i Grčku prognozira se nastavak suhog vremena i temperatura viših od prosjeka za jesensko razdoblje pa će ti dijelovi na olakšanje trebati još pričekati, javlja Dnevnik.hr

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj početak jesenske sezone bit će suh, što je dobrodošla promjena, ali kasnije tijekom jeseni jača mogućnost olujnih nevremena. Krajem jeseni istočnu Europu zahvatit će prodor hladnog zraka, koji bi mogao nekim dijelovima donijeti i snijeg.

Nakon ljeta punog padalina i značajnih poplava područja od Francuske do Poljske uživat će početkom jeseni u lijepom i suhom vremenu te temperaturama višim od prosjeka. “Ta promjena neće dugo trajati – u listopadu će se u istočnu Francusku, Njemačku i zapadnu Poljsku ponovnovratiti kišovito vrijeme“, istaknuo je meteorolog Tyler Roys. Kiša bi tako mogla iznova “napasti” i posjetitelje popularnog Oktoberfesta.

Padalina će u studenome pak biti nešto manje od prosjeka, ali bi hladni zrak koji će pritjecati mogao znatno sniziti temperature te zaprijetiti i snijegomna potezu od istočne Njemačke do Poljske.

Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo ne mogu se nadati znatnijem porastu temperatura, ali bi zato padalina moglo biti manje no dosad. “No, od kraja listopada do studenog porast će rizik od oluja, i to ponajviše u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj”, ističe Roys.