Objavljen popis turističkih velesila: Koje zemlje turisti najviše vole?

Francuska je 2016. ostala zemlja koja je primila najveći broj turista na svijetu, a iza nje se nalaze Sjedinjene Države i Španjolska, pokazale su brojke koje je u srijedu objavila Svjetska turistička organizacija.

Francuska je primila 82,6 milijuna posjetitelja 2016., što je pad od dva posto u odnosu na 2015., kaže se u izvješću. Broj turista u SAD-u također je pao za tri posto na 75,6 milijuna, ali je ta zemlja zadržala drugo mjesto, ispred Španjolske gdje su pak brojke skočile za deset posto.

Turistička eksplozija u Španjolskoj djelomično je posljedica činjenice da turisti zbog straha od terorizma uglavnom izbjegavaju destinacije poput Turske, Egipta ili velikih europskih gradova. Na četvrtom mjestu je Kina s 59,3 milijuna, a na petom Italija s 52,4 milijuna turista. Slijede Velika Britanija, Njemačka, Meksiko, Tajland i Turska.

Inače, u Hrvatskoj je u 2016. zabilježeno 15.594.157 dolazaka i 78.049.852 noćenja u turističkim smještajnim objektima.

Dodajmo tome da je prema podacima sustava eVisitor do srpnja ove godine, u Hrvatskoj ostvareno 4 milijuna 600 tisuća turističkih dolazaka i 30 milijuna noćenja, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine povećanje za više od 10 posto.

S obzirom na najave za nastavak turističke godine, Hrvatska bi mogla ostvariti čak 100 milijuna noćenja.