Povezite se

Politika

Objavljen Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i Eagle Hillsa

Objavljeno

-

Grad Zagreb u utorak je objavio Memorandum o razumijevanju koji je zaključio s tvrtkom Eagle Hills Properties oko realizacije projekta “Grad u Gradu” kao, kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, odgovor na nedavne pritiske, najavivši da će rasprava o promjenama GUP-a biti krajem listopada. 

Uoči sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj se, među ostalim, trebalo raspravljati o zahtjevu za objavom izvješća, u kojem bi trebao biti objavljen i Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills, u utorak je na svojim službenim stranicama grada taj dokument javno objavljen. 

Neobvezujući memorandum gradonačelnik Bandić potpisao je u 12. ožujka ove godine, a na konferenciji za medije rekao je da je njegova javna objava odgovor na sve pritiske jer on “pritiscima teško odolijeva”.

Najavio je i kako će rasprava o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) na dnevnom redu Gradske skupštine održati krajem listopada.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković istaknula kako će Grad Zagreb danas objaviti i hodogram aktivnosti oko donošnja Konačnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a.

“Prema hodogramu koji smo zajednički usuglasili, očekujemo da će materijali biti gotovi krajem listopada, a da ćemo tada biti u u mogućnosti o njemu razgovarati sa zastupnicima”, izjavila je Jerković.

Bandić: Vjerujem u mudrost premijera i ministra Štromara, mojih 13 zastupnika podržava ovu Vladu

Na upit hoće li uvažiti neke od oko 10 tisuća primjedbi koje su građani na Prijedlog izmjena i dopuna GUP-a poslali u javnoj raspravi, Bandić je istaknuo da će Grad Zagreb na svaku od njih odgovoriti.

Međutim, ustvrdio je kako razvoj Zagreba ide dalje te da ga ne mogu zaustaviti niti primjedbe.

“Sve te primjedbe su prolongat od mjesec dana na donošenja GUP-a”, ustvrdio je, dodavši da će se umjesto u rujnu, kako je to bilo planirano, GUP donijeti u listopadu.

Na novinarsko pitanje očekuje li da će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ovoga puta dati pozitivno mišljenje na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, Bandić je kazao da vjeruje u mudrost premijera Andreja Plenkovića i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara.

“Gradski uredi dnevno komuniciraju s ljudima iz ministarstva graditeljstva. Trinaest ljudi iz Kluba Stranke rada i solidarnosti podupire ovu Vladu. Ja nikada nisam sumnjao u mudrost premijera, a još manje u mudrost potpredsjednika Vlade Štromara. Plus toga, nije ni njima stalo da zaustave razvoj grada”, izjavio je Bandić. 

Memorandum o razumijevanju objavljen je na službenim stranicama Grada Zagreba, a može se pronaći na ovoj poveznici.

Politika

Predsjednica se oglasila o uhićenju novinara, citirala Voltairea

Published

on

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović/faH

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Twitteru se oglasila o slobodi govora.

Indexova novinara predsjednica u tvitu nije imenovala, ali je citirala Voltairea.

“Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ”, napisala je predsjednica na Twitteru i dodala citat Voltairea.

“Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.”

Ucitavanje vijesti

BIH

BIH pozvala hrvatsku Vladu da odustane od planova gradnje odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori

Published

on

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministrica prostornog uređenja i okoliša Republike Srpske Srebrenka Golić u utorak su pozvali hrvatsku vladu da odustane od planova gradnje odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori i predložili kako bi najbolje bilo da se otpad odlaže u Sloveniji.

Crnadak i Golić sastali su se u Banjoj Luci uoči odlaska šefa bosanskohercegovačke diplomacije na zasjedanje opće skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Crnadak je ranije najavio da će na tom skupu internacionalizirati pitanje gradnje odlagališta na Trgovskoj gori u općini Dvor.

“Cilj današnjeg radnog sastanka bio je da Crnadka upoznamo sa detaljima o tome što smo učinili i što smo sve pisali vlastima Hrvatske da odustanu od ovog lokaliteta i da izmjeste odlaganje radioaktivnog otpada u mjesto Vrbina kao što su im predlagali kolege iz Slovenije”, kazala je Golić novinarima.

Slovenija u Vrbini, u neposrednoj blizini nukelarne elektrane Krško gradi novo odlagalište nuklearnog otpada u kojem bi, prema jednom prijedlogu, Hrvatska odlagala “svoj dio” otpada iz elektrane o kojemu je dužna skrbiti. No, troškovi ne bi smjeli biti veći od onih u drugoj potencijalnoj lokaciji, bivšoj vojarni “Čerkezovac” na Trgovskoj gori.

U BiH drže kako Hrvatska nema puno izbora i najavljuju da će učiniti sve da spriječe odlaglište na Trgovskoj gori jer ga smatraju prijetnjom po svoj okoliš, posebno z općine koje gravitiraju rijeci Uni.

“U prilici smo ponuditi čvrste argumente i činjenice u našu korist, konkretno i detaljno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba biti na Trgovskoj gori. Ne treba biti tu gdje će ugroziti stotine tisuća ljudi”, izjavio je Crnadak najavivši poduzimanje “svih raspoloživih mjera” kako bi Hrvatska odustala od Trgovske gore.

Golić je najavia kako će na bosanskohehcregovačkoj strani granice 27. rujna održati masovni prosvjedi na kojima očekuje i predstavnika hrvatskih općina uz Unu.

“Još jednom apeliramo na vlasti Hrvatske: promijenite odluku, odlažite svoj otpad na jednoj od sedam lokacija koje ste ranijim dokumentima predvidjeli, odnosno najbolja je lokacija mjesto Vrbina koju predlaže Slovenija, odmah na mjestu nastanka uz nuklearnu elektranu Krško”, izjavila je Golić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Sanader odgovorio Milanoviću: “Sve što dolazi od njega poznato je”

Published

on

Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader/Izvor:Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader nije u utorak izravno komentirao izjavu Zorana Milanovića, predsjedničkog kandidata kojeg podržava SDP, kako je nalog za uhićenje novinara Indexa “došao s vrha”, te da “iza ovoga stoji režim”, ali je poručio kako je sve što dolazi od njega “poznato”. 

“Zorana Milanovića smo upoznali četiri godine, upoznali smo rad njegove Vlade, njegovo ponašanje, tako da sve što dolazi od njega je poznato, i te njegove igre i igrice”, rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru. 

Milanović je, poručio je, u kampanji i “kako se sada ponaša, tako će od građana sutra dobiti sutra ocjenu”. 

Na novinarsko pitanje šteti li kampanji predsjednice Republike priča o saboterima u HDZ-u koja je došla od glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, Sanader je odgovorio kako “reakcija o saboterima nije došla od glavnog tajnika, jer sabotera (u HDZ-u) nema”. 

“Može biti neko različito mišljenje, ali to su naše unutarstarnačke stvari, mi ćemo to riješiti”, poručio je. 

Jandroković u nedjeljnom razgovoru za N1 nije isključio mogućnost da će oponenti premijera Plenkovića u stranci sabotirati predsjedničke izbore. “To bi bilo jako loše i vjerujem da će se članovi moći nositi s takvom odgovornošću, ali ne isključujem tu opciju”, rekao je Jandroković. 

Za odgovor na pitanje dolaze li Pupovčev SDSS i Glavašev HDSSB u srijedu u Hrvatski sabor kao stranke vladajuće koalcije ili oporba, Sanader je uputio na te stranke. “To pitajte njih, koliko znam, većina je stabilna”, izjavio je politički tajnik HDZ-a. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr