Obilne kiše na Kvarneru otežale promet

Kiša i mokri kolnici otežavaju i usporavaju promet u Istri, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog veće količine vode na kolniku na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano, upozorava HAK.

Jaka kiša potopila je jutros središte Crikvenice, voda je tekla ulicama. Problema je bilo i na autocesti Zagreb – Rijeka, polavljena je bila cesta u Novom Vinodolskom pa je bio zabranjen promet u zoni trgovačkih centara, gdje očito odvod nije najkvalitetnije izveden, na Rabu pokraj mjesta Palit na cestu se odronila zemlja, poplavljen je bio i kolnik kod Ogulina.

Obilna kiša pada diljem zemlje, bit će je i sljedećih dana, pri čemu će vrlo vjerojatno, gotovo pa i sigurno – ponegdje biti i novih rekorda. Nakon nedavnih, najnoviji su postignuti jutros!

Prema najnovijim mjerenima količine oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a, u gradu Rabu od danas je, prema još neslužbenim podacima, nova najveća mjesečna količina oborine 384,7 mm! I to ne samo tijekom rujna, nego u bilo kojem mjesecu! Dosadašni apsolutni mjesečni rekord bio je u listopadu 1992.godine – 380,1 mm, a rujanski 306 mm iz 1984. Podaci postoje od 1978. godine. Srećom, premda je u posljednja 24 sata palo čak 117 litara kiše po četvornome metru, apsolutni dnevni rekord ostao je stari, gotovo 185 mm, izmjeren 30. 9. 2005.

Samo malo manje, 184 litre po četvornome metru, danas je između 1 i 6 sati palo u Crikvenici, prema još neslužbenim mjerenjima s automatske postaje DHMZ-a.

Također još službeno ne potvđeno, ali gotovo sigurno – u Poreču je od jutros novi rekord za ukupnu količinu oborine tijekom rujna – 265,6 mm. I to samo trenutačni, jer će kiša padati i danas, i sutra, i…

Nastavlja se promjenljivo razdoblje, osobito u zapadnim krajevima Hrvatske s čestom kišom, ponegdje i obilnijom, posebice na sjevernom Jadranu i u gorju, te i dalje s mjestimice skokovitom promjenom temperature pa će nakon većinom svježeg petka, već danas ponovno biti toplije, mjestimice vjerojatno čak i vruće.

N.A./HRT