Obilna kiša u Istri, vatrogasci imali više od 90 intervencija

Nevrijeme praćeno snažnom grmljavinom u nedjelju je od Tinjana do zapada Rijeke donijelo iznimno obilnu kišu, rijeka Raša je nabujala, a bujica je odnijela privremeni nasip preko rijeke izgrađen za prijelaz vozila dok traje obnova mosta, zaprimljene su i dvije dojave o pijavicama, jedna se razvila kod Rovinja, a druga na moru ispred Peroja, prenosi istarski meteo portal Istramet.

Pijavica je, vjerojatno, bilo i više, a nije isključeno da ih do kraja dana bude još, procjenjuje Istramet koji javlja i o bujicama i poplavama u središnjoj Istri.

U Pazinštini je pala ekstremna količina kiše, nabujala je rijeka Pazinčica, a poplavljene su brojne obližnje njive. Obilne je kiše bilo i na području Tinjana, na većem dijelu tog područja ojačalo je jugo koje najjače puše na Brijunima i Žminjštini. Prema podacima županijskog centra 112 zaprimljeno je više dojava iz općina Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Sveti Lovreč da zbog jakih kiša oborinske vode prodiru u suterene objekata.

Po riječima zapovjednika istarske Vatrogasne zajednice Dina Kozlevca najkritičnije je u općinama Tinjan, Kringam Sv. Lovreč i Raša te kod Rovinja gdje su vatrogasci intervenirali devedesetak puta uglavnom kako bi ispumpali vodu iz stamenih i drugih objekata.  “Velike količine oborina stvorile su nam probleme, no situacija je trenutno pod nadzorom”, poručio je Kozlevac.

Usprkos manjim količinama oborina, problema je bilo u Puli i u Poreču gdje je palo četrdesetak mm kiše po metru četvornom.

U nastavku nedjelje u Istri se očekuje iznimno nestabilno vrijeme, a pritom lokalno može biti nove obilne kiše, poplava, a na moru se mogu razviti pijavice.

N.A./H