Obiljžavanje 75. godišnjica pogibije hrvatskih vojnika u Villefranche de Rouergue i postavljanje panoa

Povodom obilježavanja 75. godišnjice pogibije hrvatskih vojnika u II. Svjetskom ratu u Villefranche de Rouerg u Francuskoj, danas su predstavnici HVIDR-a NZI-NZZ, Udruge Počasnog voda Bošnjaka, ZU PTSP-a zajedno sa Veleposlanikom RH i BIH u Francuskoj Filipom Vučakom i Kemalom Muftićem, zamjenicom gradonačelnika Pule Elenom Puh-Belić, predstavnicima Hrvatske bratske zajednice i predstavnicima Bošnjačke zajednice u Francuskoj, gradonačelnikom Villefranche de Rouergue sudjelovali su na obilježavanju 75. obljetnice stradanja Hrvata i Bošnjaka, predstavnika 13.divizije Waffen SS Handshara(1.Hrvatska), koji su 1943. godine bili na obuci u Francuskoj, usprotivili se odlasku na Ruski front i bili u dosluhu sa sa francuskim pokretom otpora i stanovnicima Villefranche de Rouergue. Iako pobuna i zauzimanja grada od strane pobunjenika nije trajala dugo, jer nije stigla očekivana pomoć, sudionici pobune zajedno sa djelom stanovništva su ubrzo nakon gušenja pobune smaknuti i pokopani na obližnjoj Poljani mučenika(Champs des Martyrs). Ovaj događaj se vodi u Francuskoj kao jedan od prvih oružanih otpora protiv nacizma u toj zemlji a zemljište na kojemu su pokopani svi stradali nikada nije prepušteno izgradnji  već su građani Villefranchea štovali to mjesto i na obljetnicu svake godine polagali cvijeće a u čast poginulih hrvatskih vojnika a u pristupnu aveniju nazvali Avenue des Croates.

Nakon više od šezdeset godina 2005. godine u spomen na taj događaj Francuska je država u suradnji sa Hrvatskom državom, a na poticaj preživjelih sudionika, povjesničara, udruga iz Domovinskog rata(HVIDR-e NZI-NZZ,UDVDR RH,ZUDHOS-a, UPVB i Veleposlanstva RH u Francuskoj odlučila trajno i dostojanstveno obilježiti to gubilište i dala  izgradila “spomen park“, nadnevka 17.09 2006 godine koju su financirali Hrvatska Vlada te je ist napravljen je prema projektu Ivana Prtenjaka i odljeva kipara Vanje Radauša. Nakon dvadeset godina rada na ovom projektu, park je u potpunosti gotov osim što se ove godinu postavio panoa koji bi svakom posjetitelju dao točna pojašnjenja te se na taj način završio jedan dugogodišnji projekt koji je počeo davne 1999.godine kada je prva grupa  Hrvatskih časnika i dočasnika došla u taj grad nakon 1943.godine i odala počast zajedno sa predstavnicima Vojnog ordinata RH, lokalnim preživjelim predstavnicima pokreta otpora i gradonačelnikom Villefranche de Rouergue.

Sada se na samom ulazu u spomen park nalaze se četiri nosača za zastave i panon na francuskom te se stazom dolazi do dvije skupine skulptura ustreljenih, svaka na svom postamentu i ispred kamenog zaslona od bijelog bračkog kamena, na taj način zapravo flankiraju središnju pukotinu-uska vrata u onostrano-kroz koji se nastavlja put i pogled do Majke domovine na randou cvijeća. Pozadina iz majke je napravljena od kamena koji je sličan po strukturi kao i onaj sa otoka  Brača te na taj način „simbolično“ povezuje dvije zemlje koje su obije majke i objema pripadaju poginuli sinovi okružene čempresima koji predstavljaju nijemu stražu. Izgradnjom parka Francuska država je ovom učinila povijesnu pravdu i ispravila određene nepravilnosti prema Hrvatskoj državi i njenim građanima poglavito poginulim hrvatskim vojnicima  u II.Svjetskom ratu, a kako svaka gesta poštovanja i pamćenja čovječanstvo diže na višu razinu, ostajemo u uvjerenju da se ovakvi događaji više neće događati. U sklopu 75.godišnjice i na spomen na sve žrtve tog događaja u Villefranche de Rouerge je organizirana i izložba slika.