Obilježena obljetnica gradnje „Mosta spasa“ u Letovaniću

U organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata „Dabrovi“ u Letovaniću je 2. listopada obilježena 29. obljetnica gradnje pontonskog mosta i osnivanja 36. inženjerijsko-pontonske bojne.

Među brojnim uzvanicima ovoj obljetnici je nazočio i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić. On je podsjetio kako je Petrinja već bila okupirana i kroz nju se nije moglo te kako je ovaj most bio jedini put na slobodni teritorij. Most, koji je napravljen u jednoj noći, sastavljen je od pontona, povezan štrikovima i daskama, a zajedno s Dabrovima, gradili su ga i ljudi, mještani s jedne i druge obale Kupe. Dugi niz godina bio je jedina prometna veza dvije obale pa stoga i česta meta napada.

„Ovaj most omogućio je da ljudi tada vrlo brzo prođu preko rijeke Kupe. S druge strane vidimo skelu koja je također prevozila na desetak ljudi, traktora, vozila, dakle na taj je način omogućeno ljudima da se spasu. Došli smo obilježiti taj dan i sjetiti se svih onih koji su poginuli, naročito pripadnika 36. inženjersko – pontonske bojne Hrvatske vojske koja je izgradila ovaj most. Također i Dabrova, pripadnika udruge koja danas vodi brigu da se ne zaboravi ovaj događaj i da se ne zaborave svi naši poginuli u Domovinskom ratu“.